Доступність посилання

ТОП новини

Греко-Католицька Церква у Києві шукатиме шляхи порозуміння з православними.


Галина Терещук


Львів, 17 серпня 2005 - 21 серпня митрополію УГКЦ пернесуть до Києва. Російська Православна Церква та УПЦ Московського патріархату протестують щодо переїзду глави УГКЦ у столицю.

Глава Української Греко-Католицької Церкви кардинал Любомир Гузар на прес конференції у Львові 17 серпня вкотре наголосив про історичне значення перенесення митрополії у Київ. “Осідок УГКЦ має бути в столиці, бо греко-католики живуть не лише в Галичині, а в усій Україні, - заявив кардинал. Жодної насильницької кампанії щодо інших вірних УГКЦ не має наміру проводити, а лише шукатиме шлях до порозуміння між усіма церквами”.

Перенесення митрополії до столиці історична подія у житті греко-католиків. Адже мова іде не про переїзд на схід, а про повернення осідку, - заявив глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар. Натомість патріарх Російської православної церкви Алексій в оприлюдненій заяві зазначив, що “ ані історично, ані з точки зору церковних правил і канонів перенесення митрополії УГКЦ не може бути потрактоване. Тому що, за словами російського патріарха, Київська кафедра з перших років свого існування була однією з церковних столиць Російської Православної Церкви”.

На такі слова російського духовного лідера кардинал Любомир Гузар нагадав кілька історичних фактів. Наприкінці ХVІІІ на початку ХІХ століть царська Росія, по суті, вигнала греко-католиків із Києва, російські війська нищили вірних, а радянська влада примусово переселяла їх з Західної України на схід. Українська Греко-Католицька Церква починає своє існування від моменту хрещення Русі. Сьогодні вона є однією із чотирьох частин первісної Київської Церкви. Зауважив кардинал Любомир.

Греко - Католицька Церква об’єднана з Римською Апостольською Столицею, але вона є спадкоємницею візантійської духовності, літургії. Основна причина перенесення митрополії у Київ викликана необхідністю вдосконалити адміністративну діяльність Церкви, до того ж, глава УГКЦ повинен бути ближчим до всіх вірних Церкви в Україні, а не лише до галичан. Керівництво УГКЦ вважає перенесення митрополії у Київ життєво необхідним процесом.

“Релігійний поділ в Україні це трагедія українського народу, і цю рану греко-католики не мають наміру поглиблювати, а, навпаки, шукатимуть шляхи до порозуміння і єдності між церквами”.

Глава УГКЦ готовий звернутись з заявою до патріарха Алексія аби розставити усі крапки в його упередженості щодо перенесення митрополії.

Жодної охорони главі Церкви при переїзді зі Львова у Київ не виділяють. Урочистості з нагоди перенесення осідку будуть символічні: Архиєрейська Літургія на місці будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового у столиці, де й зачитають акт про перенесення митрополії. Усі релігійні та державні діячі України про цю подію повідомлені і кардинал радий буде вітати їх на Богослужінні.

Глава УГКЦ сподівається, що 21 серпня служба Божа відбудеться спокійно, без провокацій. Про це сказав кардинал Любомир в ексклюзивному інтерв’ю для радіо “Свобода”

- Ваше Блаженство, за що Ви найбільше переживаєте напередодні переїзду до Києва?

- Передусім аби усе це за Божої помочі спокійно відбулось, без непотрібних непорозумінь. Це боляче і нікому користі не приносить Якщо Господь так дасть, що все буде спокійно і гарно, я буду почуватись найщасливішим чоловіком.

- За чим у Києві будете найбільше сумувати?

-О, то ще побачу, мушу там спершу пожити і тоді Вам скажу. Все, що є у Львові, в митрополичих палатах, належить Львову. Я зі собою бере лише свої документи і кілька своїх власних ікон.

Відтак уже після 21 серпня титул глави УГКЦ змінюється з „Верховний Архиєпископ Львівський” на „Верховний Архиєпископ Києво-Галицький”.

Натомість уся структура Церкви наразі залишається у Львові. Адже ще недобудований собор, немає приміщення для бюро. У листопаді кардинал Любомир символічно попрощається з львів’янами, а синод єпископів обере Львівського архиєпископа. Як зазначають експерти, роль УГКЦ у Львові значною мірою залежатиме від того, хто стане господарем у давньому осідку греко-католиків на Святоюрській горі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG