Доступність посилання

ТОП новини

Україна має всі підстави підвищити Росії плату за оренду території базування Чорноморського Флоту.


Тетяна Ярмощук Київ, 28 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Заяву міністра оборони Російської Федерації Сєргєя Іванова про те, що інвентаризація України майна і об’єктів Чорноморського Флоту Росії в Криму може спонукати Росію поставити під сумнів нинішні українські кордони, в українському експертному середовищі розцінюють як відвертий тиск. Що думають з цього приводу політики в Україні?

У Києві вважають, що Україна має всі підстави підвищити Росії ціну за оренду території базування Чорноморського Флоту. Але для цього треба здійснити інвентаризацію об’єктів і майна, яким володіє в Криму Чорноморський флот. Міністр юстиції України Сергій Голований, вважає зокрема, що “Це виходить з міжурядової українсько-російської угоди. Питання базування російського Чорноморського Флоту в Криму не врегульоване дотепер, тому Україна порушує його сьогодні”.

Міністр оборони Російської Федерації Сєргєй Іванов заявив, що таке рішення українських урядовців ставить під загрозу всю систему українсько-російських відносин.

“Угода про розподіл Чорноморського флоту Радянського Союзу є складовою частиною великого українсько-російського договору. Ще однією частиною цього договору є визнання кордонів один одного. Тож намагання піддати ревізії цей договір смерті подібне”– сказав Сєргєй Іванов.

Головнокомандувач Військово-Морського Флоту Росії Владімір Масорін завив, що ні в якому разі не допустить, щоб українці проводили інвентаризацію.

Прямим тиском на Україну є реакція військового керівництва Росії щодо бажання України провести інвентаризацію майна російського Чорноморського флоту. Заявив в інтерв’ю “Свободі” секретар парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Манчуленко.

“На нашій території тимчасово розміщуються підрозділи Чорноморського флоту РФ, які платять символічну ціну 97,75 мільйони доларів. До того ж Україна ці гроші не отримує. Вони йдуть на погашення боргів, за отримані колись нафту та газ господарюючими суб’єктами України. За одним із цих суб’єктів стояв Бакай, який зараз є громадянином Росії і якого Росія не хоче нам видавати. За найскромнішими оцінками, лише за ділянки, які використовує російський ЧФ – понад 500 млн. доларів Росія мала б сплачувати Україні”.

І це ще не все, що заборгувала Росія Україні, каже Георгій Манчуленко.

“На сьогоднішній день Росія заборгувала 27 мільйонів гривень бюджету міста Севастополя. Не кажучи вже про те, що з Державного бюджету України, дотуються ті збитки, які наносить ЧФ Севастополю. Тому, ми як країна суб’єкт міжнародного права, маємо повне право знати, що відбувається на українській території, що орендує ЧФ Росії, які об’єкти здаються в суборенду. І коли ми проведемо повну інвентаризацію, ми скажемо у що обходиться тимчасове перебування ЧФ РФ на українській території. Якщо діяти за ринковими схемами, то треба діяти в усіх сферах за ринковими схемами” – сказав Георгій Манчуленко.

Член фракції Регіони України Володимир Рибак критикує дії української влади, яка, на його думку, політизує ситуацію. Але не підтримує заяв і погроз з боку російської сторони. На думку пана Рибака, конфлікт потрібно вирішити на рівні президентів.

Щоб якомога швидше врегулювати конфлікт навколо російського Чорноморського Флоту, Україна має звернутися до міжнародної спільноти. Заявив в інтерв’ю “Свободі” перший головнокомандувач ВМС незалежної України Борис Кожин. “По перше, звернутися до “вісімки”, по-друге, до п’ятірка, яка підписала меморандум про те, що Україна віддасть ядерну зброю, а та п’ятірка, зокрема й Росія забезпечить національні інтереси і національну безпеку українській державі. Так де ж та безпека, коли вони самі посягають на нашу безпеку”. За словами Бориса Кожина, проблема навколо російського Чорноморського флоту без проведення повної інвентаризації, вирішити не можливо.

“Не буде інвентаризації – не буде нічого. За інвентаризацією стоять великі гроші, які РФ має платити за оренду не тільки землі, але й за всі споруди, за обладнання, за майно, яке залишилося на ЧФ після розпаду Радянського Союзу. А то буде велика сума, мінімум 10 мільярдів доларів на рік” – каже Борис Кожин.

У середу ж близько сотні людей пікетували приміщення Севастопольської міської держадміністрації. Протестувальники виступали проти суборенди об’єктів російського Чорноморського флоту на території України. Вони закликали уряди України та Росії створити спеціальну комісію, яка б врегулювала питання суборенди севастопольськими підприємцями об’єктів і території, що їх передала Україна Росії для військових цілей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG