Доступність посилання

ТОП новини

В’язниць ЦРУ в Україні немає, стверджує Георгій Крючков.


Влада Саюк /images/photo/Kruchkov_Igor.jpg Київ, 13 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В’язниць ЦРУ в Україні немає, стверджує голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков.

Сьогодні колова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков заявив, що не вірить у можливість розташування на території України в’язниць ЦРУ. Вчора російський телеканал РТР поширив інформацію про те, що нібито в Україні є таємні тюрми ЦРУ. Конкретних фактів телевізійники не надали, але на пана Крючкова посилалися.

До Комітету з питань національної безпеки та оборони кілька місяців тому надійшов лист про те, що на території України будується приміщення для таємної в’язниці ЦРУ. Якраз тоді в Європі запахло скандалом: медіа припускали існування таких в’язниць у країнах Східної Європи і наполегливо шукали доказів. Голова Комітету Георгій Крючков попри те, що лист був анонімним, вирішив його перевірити. Як розповідає сам пан Крючков, він звернувся із запитом до міністра оброни та керівництва Служби безпеки України. Ось які відповіді він отримав тоді.

“Я направив лист міністру оброни. Міністр через якийсь час повідомив мені по телефону, він сказав російською: “Это чушь”. Я йому повірив. Я не можу повірити, щоб таке було на Україні. Але оскільки питання серйозне, я звернувся до Служби безпеки України. Повідомили, що ніяких посадок літаків не було. Пролітав літак. Для мене відповідей цих людей, які займають досить високе становище в державі, були переконливі. Я стверджувати, що це мало місце, не можу. І відверто кажучи, повірити в це мені дуже важко”.

Згодом з цим же запитанням до депутата звернулися і представники російського телеканалу РТР. Вчора вони показали телевізійний матеріал, де люди з Вінниці розповідають, що така в''язниця ЦРУ для в''язнів з Афганістану та Іраку будувалася. Також журналісти вважають, що подібний заклад міг бути на Київщині. Але такі припущення Крючков, на якого посилаються російські журналісти, вважає провокацією.

“Це могло буть і провокацією. У Польщі підтвердилося, що це було. Зараз я не можу сказати. Але коли сприймаєш ситуацію в державі, ну, лінію нашу і наші підходи, в це просто не віриться”.

Все ж депутати вирішили ще раз перевірити цю інформацію. Відповідну пропозицію вони винесуть на голосування в сесійну залу цього тижня. Між тим українське Міністерство оборони вже спростувало можливість існування в Україні таємних в’язниць Центрального розвідувального управління США.

Керівник прес-служби міністерства Андрій Лисенко назвав заяви російських ЗМІ про існування в Україні таємних тюрем “спробою набути дешевого авторитету”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG