Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має надати Україні військову підтримку – Лінкявічус


Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус

Європейський союз має підтримати Україну не лише у політичному та економічному плані, але і у військовому. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

«Ми маємо підтримати Україну у політичному, економічному та військовому плані. Тим більше, що вони протистоять зовнішній агресії», – зазначив Лінкявічус.

На його переконання, Україна сама повинна вибирати свій зовнішньополітичний курс, і ніхто не може впливати на її вибір.

«Думаю, що минув час, коли великі чи маленькі говорили іншим, що вони мають, а що не мають робити. Були різні таємні пакти, секретні протоколи. Сповідаюся, що цей час минув. А якщо хтось думає, що цей час ще не минув і хочуть й надалі це продовжувати, то ми маємо дати цьому відсіч», – наголосив Лінас Лінкявічус.

У Європейському союзі раніше заявляли, що ЄС як невійськове об’єднання у принципі не має можливості надавати військову допомогу будь-кому, але це можуть робити окремі країни-члени.

У понеділок, 24 листопада, на спільній з президентом Литви Далею Ґрібаускайте прес-конференції, президент України Петро Порошенко заявив, що рішення про можливий вступ країни до НАТО буде ухвалено на всеукраїнському референдумі. За його словами, коли Україна відповідатиме вимогам НАТО, український народ на референдумі зможе вирішити, вступати або не ступати до НАТО.

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди її населення. Із 28 країн-членів НАТО тільки дві – Угорщина і Словенія – проводили безпосередньо напередодні вступу референдум про це.

Наприкінці минулого тижня п’ять із партій, що пройшли до новообраної Верховної Ради, підписали коаліційну угоду, в яку внесли пункт про «скасування позаблокового статусу України, відновлення політичного курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору та набуття членства в Організації Північноатлантичного договору».

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

2004 року Янукович, на той час прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року. Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004–2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року. План Януковича не передбачав ніяких референдумів.

У НАТО щоразу підтверджують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, і «двері завжди залишаються відчиненими». Водночас Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG