Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 – нероздільний проект Польщі та України


Варшава – У четвер до Польщі з триденним візитом прибув Голова Національного агентства України у справах Євро-2012 Євген Червоненко. Візит проходить у супроводі повідомлень про те, що як в Україні, так і в Польщі наростають проблеми, які не дозволять цим країнам успішно підготуватися до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

Ще до візиту Євгена Червоненка польський міністр спорту і туризму Мирослав Джев'єцький заявляв про те, що у випадку, коли Україні не під силу було б справитись із підготовкою до Євро, окремі матчі можна було б перенести до Польщі. Однак у четвер міністр Мирослав Джев'єцький на спільному брифінгу з головою національного агентства у справах Євро-2012 Євгеном Червоненком заперечив спекулятивні повідомлення про те, що Польща сумнівається у спроможності проведення Україною футбольного чемпіонату та поза спиною України домовляється з іншими державами у справі проведення Євро-2012.

Мирослав Джев'єцький заявив: «Разом із Україною минулого року ми виграли конкурс на проведення чемпіонату Євро-2012. Надалі проводимо цей проект спільно. Ми переконані в тому, що успішно й спільно завершимо його у 2012 році. Також при цій нагоді заперечую усі повідомлення про те, що нібито я чи хтось інший у Польщі веде переговори з Німеччиною або іншою країною про зміну партнера для проведення чемпіонату. Повторюю, це польсько-український проект, таким він і залишиться».

Однак ще на початку цього тижня в інтерв’ю пресі міністр визнав, що в разі проблем із проведенням Євро в Україні Польща готова провести футбольний чемпіонат, крім Варшави, ще в п'яти містах, а не в трьох, як заплановано. Це стосується також фінального матчу, який можна проводити не в Києві, а у Варшаві, зазначив Мирослав Джев'єцький.

«Немає польської частини, немає української. Є єдина команда»

Голова Національного агентства України у справах проведення чемпіонату Євро-2012 Євген Червоненко сказав, що не можна давати будь-якого приводу до твердження, що польсько-український футбольний чемпіонат, проведений у східній частині Європи, буде гіршим за попередні.

«Я наголошую, головний меседж із яким я приїхав, – немає польської частини, немає української. Є єдина команда, є єдиний проект, який є результатом нашої всієї історії, довіри Європи і УЄФА до обох країн. Це польсько-український проект Євро-2012, який за будь-яких умов відбудеться», – заявив Євген Червоненко.

Він також сказав, що метою консультацій, які він проводитиме у Варшаві, є координація зусиль, обмін досвідом, щоб 27 червня у Відні на стратегічній раді УЄФА представити спільний план дій для проведення футбольного чемпіонату.

«Ми підводимо сьогодні риску майже піврічній роботі, яку було зроблено нашим агентством, польською компанією PL2012, і тому, що нам вдалося написати майже ту дорожню карту, з якою ми підемо до того фінального матчу, який пройде в Києві», – зазначив Євген Червоненко.

Він висловив сподівання, що завдяки Євро в Україну надходитиме більше інвестицій, зокрема з Польщі. Євген Червоненко наголосив, що в українській частині бюджету Євро 80 відсотків, тобто 20 мільярдів доларів, — це приватні інвестиції. Решта 5 мільярдів — це гроші уряду та муніципальних бюджетів. Прозорість процедур залучення інвестицій в Україну є запорукою того, що організаторам Євро потрібно надати кредит довіри, підсумував Євген Червоненко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG