Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Москва проаналізують «газову перспективу»


Світлана Єременко

Київ – Україна й Росія домовилися проаналізувати міжурядові угоди щодо поставок природного газу і підготувати пропозиції для довготривалого співробітництва. Уряд Юлії Тимошенко виступає не просто за зміну застарілих положень, а за укладання нової прозорої стратегічної угоди. Натомість, представники опозиційного Кабінету Міністрів Віктора Януковича наполягають на необхідності продовжити розпочату ними роботу.

Міністерство палива та енергетики повідомляє про домовленість провести спільно з російськими колегами аналіз газових угод і виробити нові пропозиції.

Експерти зійшлися на думці, що угоди потребують оновлення. Запланували до жовтня сформувати зведений аналіз усіх підписаних раніше документів, видалити застарілі норми та запропонувати нові положення.

Однак, наголошує радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима, треба міняти не окремі положення, а угоду в цілому.

За його словами, уряд Тимошенко розробляє нову стратегічну угоду, яка матиме прозорі положення формування цін на постачання російського газу та його транспортування територією України.

Олександр Гудима стверджує, що запропонована чинним Кабінетом Міністрів угода буде прозорою і не матиме ніяких таємних пунктів чи протоколів, чим «грішив», на його думку, уряд Януковича.

Натомість, колишній керівник «Нафтогазу», народний депутат від Партії регіонів, заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Юрій Бойко відкидає звинувачення у «таємності» газових угод і наполягає на тому, що уряд Юлії Тимошенко в інтересах України має продовжити започатковані Кабінетом Міністрів Януковича зміни газових домовленостей.

Писати нову угоду чи переписувати стару?

Чи писати нову стратегічну угоду, чи переписувати стару — у кожному разі уряду Юлії Тимошенко доведеться шукати компромісу позицій із російським «Газпромом». Після візиту Юлії Тимошенко до Москви і голови «Газпрому» Олексія Міллера до Києва узгодження позицій активізувалося.

Переглянути треба 23 міжурядові протоколи, що регулюють «газові стосунки» України та Росії.

Результат має бути компромісним і економічно вигідним для обох сторін. Якщо, звісно, в економіку знову не втрутиться політика.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG