Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Польщі керівника МЗС Росії: Погодились не погоджуватись


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Варшава – У четвер Польщу з офіційним візитом відвідав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Це його перша поїздка до Європейського Союзу після початку російсько-грузинської кризи. Візитові російського міністра передував крижаний період у російсько-польських відносинах і те, що Польща рішуче стала на боці Грузії у російсько-грузинській війні, а ще раніше погодилась на розміщення на території країни елементів нової американської системи протиракетної оборони.

Після переговорів міністра закордонних справ Росії з представниками польського уряду обидві сторони залишились на своїх позиціях щодо головних питань польсько-російських відносин. На думку оглядачів, головним досягненням цього візиту є те, що він узагалі відбувся.

Польща від візиту керівника російського зовнішньополітичного відомства сподівалася, що з неї знімуть тавро держави, в якої найгірші відносини з Росією серед усіх країн-членів ЄС. Для Польщі пріоритетне значення має розміщення на території країни елементів американської системи ПРО, а також проблема кавказького конфлікту.

Росія, відряджаючи Сергія Лаврова, як це писала московська преса, «за лінію фронту» кавказького протистояння, хотіла показати Європі гуманне обличчя.

Натомість президент Польщі Лех Качинський заявив, що він не буде наполягати на зустрічі з Сергієм Лавровим, оскільки голова польської держави «не має потреби зустрічатись із кожним політиком, що прибуває з Москви до Варшави».

Росія хоче «зв’язків» із пострадянськими сусідами й не хоче їхнього вступу до НАТО

У четвер великого резонансу в Польщі набула стаття в щоденнику «Ґазета виборча», де мовиться про те, що Сергій Лавров приїздить до Польщі з пропозицією російської згоди на розміщення на території Польщі елементів ПРО взамін за відмову від підтримки Польщею Грузії та України.

На запитання польських журналістів, як пояснити вислови Лаврова для «Ґазети виборчої» про зони пріоритетних політичних інтересів, російський міністр підтвердив: серед принципів закордонної політики, які оформив новий президент Дмитро Медведєв, є й те, що з регіонами, з якими Росія має традиційні, історичні відносини, «вона буде все-таки підтримувати зв’язки».

Він також повторив, що ставлення Росії до проблеми розширення НАТО незмінне. «Тим більше шкідливо штучно затягувати ту чи іншу країну до НАТО», – додав він.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у відповідь на ці слова нагадав російському колезі, що до Північноатлантичного союзу вступають вільні країни, ніхто не тягне їх туди силоміць.

Візит мав і плюси

Після розмов із Радославом Сікорським Сергій Лавров розмовляв ще з прем’єр-міністром Дональдом Туском. Прем’єр наголосив на відомій позиції ЄС щодо кавказького конфлікту. Обидва політики обговорювали також проблеми енергетичної безпеки.

Відомо, що Польща запропонувала, щоб російські спеціалісти відвідали військову базу в селі Редзиково, на якій має бути розміщена польська частина протиракетного щита. Взамін Польща очікує, що Росія дозволить польським експертам обстежувати військові бази в регіоні Калінінграда.

До плюсів візиту міністра Сергія Лаврова оглядачі зараховують те, що після чотирьох років перерви відбулося засідання польсько-російського форуму громадянського діалогу. Призначені також терміни засідань комісії у справах складних питань польсько-російських стосунків. Обидві сторони відзначили прогрес у переговорах про відновлення руху кораблів у Пілявській протоці поблизу Калінінграда.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG