Доступність посилання

ТОП новини

Обидва кандидати на президента США підтримують членство України і Грузії в НАТО


Джон МакКейн і Барак Обама під час теледебатів 26 вересня 2008 року
Джон МакКейн і Барак Обама під час теледебатів 26 вересня 2008 року

Джон МакКейн і Барак Обама в перебігу своїх перших теледебатів у п’ятницю ввечері також критикували Росію через її вторгнення до Грузії. Хоча вже тут їхні позиції дещо різняться.

Україна і Грузія вільні вступити до НАТО, якщо виконають вимоги для вступу, заявив Барак Обама.

Кандидат від Демократичної партії додав, що обидві ці країни мають отримати План дій для членства в НАТО негайно, щоб відразу розпочати підготовку до вступу.

США підтримають «природний процес» вступу України і Грузії до НАТО, підтвердив і Джон МакКейн.

Він також звернув особливу увагу на Україну, нагадавши про становище в Криму навколо базування російського Чорноморського флоту в Севастополі і провал політичного процесу між Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, й назвав це «дуже серйозною проблемою».

Кандидат від Республіканської партії закликав запевнити українців, що США залишаються їхнім другом і союзником.

Обама критикує Росію м’якше, МакКейн значно різкіше

Барак Обама вважає, що «дуже агресивна» Росія нині становить загрозу мирові й стабільності всього регіону, тому США мають переглянути все своє ставлення до Росії.

Водночас кандидат від Демократичної партії заявив, що США в цьому ставленні не можуть повертатися до позиції «холодної війни».

Джон МакКейн скритикував таку думку як «трохи наївну» й покартав суперника, що той «не розуміє, що Росія вчинила серйозну агресію проти Грузії».

За словами кандидата від Республіканської партії, «Росія нині перетворилася на державу, заправлену нафтодоларами, владою якої по суті керує апаратник КДБ».

«Я зазирнув до очей Путіна і побачив там три літери: К, Д і Б», – сказав він.

Свого часу нинішній президент США Джордж Буш казав, що зазирнув до очей тодішнього президента, а нині вже прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна і таким чином зрозумів його душу.

Різні погляди з інших тем

А з таких гарячих для США тем, як Іран чи Ірак, погляди кандидатів-суперників значно різняться.

Зокрема, Барак Обама вважає, що Іранові не можна дозволити здобути ядерну зброю. Але для цього, стверджує кандидат від Демократичної партії, США мають вдатися до дипломатії.

Джон МакКейн звинуватив президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада в намаганні знищити Ізраїль. Кандидат від Республіканської партії назвав свого суперника «наївним» через його обіцянки йти на переговори з Іраном без передумов.

Щодо Іраку МакКейн вважає, що США наближаються там до перемоги. Обама ж каже, що війну в Іраку взагалі не варто було починати.

Барак Обама і Джон МакКейн мають провести ще два кола телевізійних дебатів напередодні виборів 4 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG