Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче «спрощеного доступу до ресурсів МВФ»


Будинок МВФ у Вашингтоні
Будинок МВФ у Вашингтоні
Це питання Україна буде обговорювати з місією Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду, яка в четвер почне працювати в Україні, заявив у середу голова Ради Національного банку України Петро Порошенко.

Ця місія прибула цього ж дня до України.

Хоча про плани України попросити кредит повідомив один із чільних представників МВФ у Вашингтоні ще в понеділок, раніше українські урядовці не були так конкретні з цього приводу, хоча в Нацбанку говорили про це пряміше.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у вівторок уникала прямої відповіді на запитання, чи прагне Україна отримати позику від МВФ.

А міністр економіки Богдан Данилишин, говорячи в середу про приїзд місії МВФ, заявляв, що сторони обговорюватимуть широке коло питань, зокрема й «поточні завдання, що потребують невідкладного врегулювання».

При цьому він не уточнював, чи йдеться про залучення ресурсів фонду, а натомість заявив, що макроекономічна ситуація в України загалом не така загрозлива, як її оцінюють деякі експерти.

Резервний кредит – використати в разі потреби

Тим часом у київському представництві Міжнародного валютного фонду повідомили, що українська влада попросила допомоги у боротьбі з фінансовою кризою.

А директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик сказав агентству Reuters, що наприкінці роботи місії МВФ в Україні «в разі потреби» сторони обговорять «можливість резервного кредиту standby для України на суму, яка б відповідала потребам України на цей час».

За його словами, наразі Україна добре справляється з кризою сама, але потребує підтримки міжнародних фінансових організацій, щоб бути впевненим у наявності такої додаткової підтримки в разі потреби.

А агентству Associated Press Сергій Круглик додав, що обсяг кредиту вирішуватимуть після консультацій із місією МВФ.

Оцінки позикових можливостей МВФ для України дуже розбіжні: від 3 до 15 мільярдів доларів. Але аналітики зазначають, що за нинішньої політичної ситуації в Україні з непевністю навколо дострокових виборів Міжнародному валютному фондові може бути непросто укласти з Україною угоду про таке кредитування, яка звичайно містить урядові зобов’язання фінансових реформ.

Аналітики також припускають, що домовленості України з МВФ можуть стати лише початком ширшої програми кредитування й із іншими фінансовими організаціями.

Попередніми днями до Міжнародного валютного фонду звернулися по допомогу, крім України, також Угорщина, Сербія та Ісландія. Якщо Угорщині дійсно доведеться вдатися до використання кредиту МВФ, вона стане першим позичальником Фонду серед членів ЄС після того, як 1976 року на такий крок мусила піти Велика Британія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG