Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі невідомі сплюндрували пам’ятник російській імператриці


Севастополь – У ніч на вівторок невідомі облили монумент російській імператриці Катерині Другій синьою і жовтою фарбами, а також розкидали вінки з російською символікою біля підніжжя пам’ятного знаку.

Облита фарбою Катерина
За інформацією правоохоронців Севастополя, свідки бачили, як двоє чоловіків близько другої години ночі втікали від пам’ятника Катерині Другій. Уже до обіду працівники комунальних служб міста відмили фарбу з монумента, а проросійські активісти принесли нові квіти.

За даними з джерел у севастопольській міліції, правоохоронці включили цей пам’ятний знак у маршрут патрульно-постової служби, а інший пам’ятник – гетьману Сагайдачному, встановлений попри спротив проросійських сил у Севастополі 14 червня нинішнього року, взяли під постійну охорону.

Вночі поставили, вночі й страждає

Представники проросійських сил висунули версію, що за нападом стоять активісти «Братства» Дмитра Корчинського. А лідер севастопольських «вітренківців» Євген Дубовик назвав інцидент із пам’ятником «політичною акцією», спрямованою на дестабілізацію ситуації в Севастополі. Забувши, що статую Катерини Другої відкривали ще до сходу сонця, він заявив, що виконавці «провокації – приїжджі, бо в темноті можуть працювати лише бандерівці із Західної України». Водночас правоохоронці не виключають, що це – провокація з боку російських націоналістів.

Пам'ятник під охороною озброєних російських казаків (архів, червень 2008 р.)
Пам’ятник російській імператриці Катерині Другій відкрили вночі 15 червня, незважаючи на заборону Севастопольського Господарського суду. Тоді для охорони монументу з Росії прибули кілька сотень казаків, які, за свідченням очевидців, мали при собі газову і травматичну зброю. Цього раз представники проросійського «казачества» одразу ж заявили, що готові знову охороняти царицю. За словами одного з казачих отаманів Сергія Юрченка, уже зараз казаки перебувають біля пам’ятника Катерині Другій і мають намір розбити там «казачий дозор».

Єдиний вихід – демонтувати?


Голова Української громади Севастополя Мирослав Мамчак спростував причетність активістів його організації до цього інциденту. За його словами, що б це не було – помста українських патріотів, чи провокація з боку російських націоналістів, це ще одне свідчення, що пам’ятник російській імператриці Катерині Другій «був, є і буде джерелом нестабільності і провокацій у Севастополі».

Мирослав Мамчак переконаний, що для того, щоб уникнути подальшої дестабілізації в регіоні, необхідно «законним чином демонтувати незаконно встановлений об’єкт». За негайну ліквідацію пам’ятника російській імператриці у Севастополі висловився також і лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG