Доступність посилання

ТОП новини

Нашоукраїнці взялися за коаліційну угоду


Київ – Фракція «Наша Україна – Народна самооборона» таки підпише коаліційну угоду з фракція Блоку Юлії Тимошенко та Блоку Володимира Литвина. Таке рішення ухвалила більшість депутатів, що входять до складу фракції.

Журналісти не мали змоги потрапити в приміщення, де це засідання проходило. Кажуть, що відбулося дуже бурхливе обговорення і більшість депутатів фракції все-таки висловилася за коаліцію.

В інтерв’ю Радіо Свобода про перебіг засідання розповів його учасник народний депутат Олександр Клименко, який представляє у фракції НУНС партійну групу УНП. «Депутати висловлювалися у вільній формі з приводу утворення коаліції. І не тільки підтверджуючи факт її утворення, а й те, на яких засадах має бути підписана коаліційна угода. Запропонували, щоб до понеділка вона була підготовлена. І тоді більшість членів нашої фракції буде її підписувати», – каже народний депутат.

Президент і депутати

Проте ситуація всередині фракції «Наша Україна – Народна самооборона» залишається складною. Внутрішні суперечки там не вщухають. Особливо серед тих депутатів, які є членами партійної групи Народного союзу «Наша Україна». Вони здебільшого не голосували за обрання спікером Володимира Литвина, а потім спростували заяву про створення коаліції.

Сьогодні в першій половині дня заступник голови фракції НУНС Роман Зварич заявив, що Президент Віктор Ющенко проти коаліції фракцій БЮТ, НУНС та Блоку Литвина. Утім, згодом Зварич дезавуював свою заяву – мовляв, він неправильно зрозумів Президента. Йдеться лише про те, що коаліційна угода має бути не декларативною, а містити дієві механізми виконання взятих на себе сторонами зобов’язань. Це сталося вже після засідання фракції. До відома депутата його помилку довів представник Президента у Верховній Раді Петро Олійник.

Також згодом прес-служба Глави держави поширила заяву про те, що Віктор Ющенко готовий співпрацювати з будь-якою коаліцією, створеною у Верховній Раді.

Прем’єр Тимошенко – «коаліційний оптиміст»

Натомість Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сьогодні на брифінгу заявила, що коаліція фактично існує і працює. «Більшість депутатів НУНС підписами підтримали і створення коаліції, і коаліційну угоду, – пройшли всі елементи, передбачені регламентом і конституцією, – заявила голова уряду. – Всі ці шумні заяви, які робляться довкола коаліції, є лише провокаціями. Коаліція працює, живе і вона вже нікуди не зникне».

Утворення коаліції ще не формалізоване. Проте напевно можна стверджувати, що переговори щодо підписання коаліційної угоди буде продовжене. Як кажуть депутати, вони сподіваються, що коаліційну угоду буде підписано в понеділок, 15 грудня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG