Доступність посилання

ТОП новини

Позитив перекритої труби


Київ – Економічна криза та газовий конфлікт із Росією можуть змусити українське керівництво перейти від слів до діла у пошуках енергетичної незалежності. До такої думки схиляються енергетичні експерти, опитані Радіо Свобода. На часі переорієнтація на ефективне використання електроенергії, видобуток власного газу, нафти та вугілля, а також на всі відновлювальні джерела енергії.

«Відступати нікуди, позаду Москва!» – цей крилатий вислів часів Другої світової війни набув для України прямо протилежного значення у «війні газовій».

Є великі сподівання, що останні події змусять українських державних мужів «перехреститися після газового грому» і переорієнтувати українську енергетику, каже директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар.

«Економіка була розбещена низьким рівнем цін на енергоносії всередині країни, то відбувалося те, що й відбувалося: тільки говорилося про енергозаощадження, а практично мало що робилося. Тому кращої нагоди вже не буде. Це той випадок, коли біда змусить», – пояснює експерт.

Україна може жити без російського газу

Україна має розроблену і затверджену Енергетичну стратегію до 2030 року. Цей документ містить у собі перелік усіх можливих для України джерел енергії та підходів до їхнього використання, стверджують у Національному агентстві України з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів.

Перший заступник Голови агентства Олександр Паршин доводить, що Україна може жити без російського газу. Адже наразі Україна використовує лише менше 1% від наявного альтернативного енергетичного потенціалу.

Шістдесят мільярдів кубічних метрів газу ми можемо замістити, якщо будемо використовувати такі альтернативні джерела енергії, як енергію біомаси, якої ми потенційно маємо 23 мільйони тонн, малу енергетику – 0,5 мільйона тонн, сонячну енергетику – 16 мільйонів тонн, геотермальну енергію – 32 мільйони тонн.

«Вже у 2009 і 2010 році, я думаю, ми можемо значно відійти від російського газу», – переконаний Олександр Паршин.

Переорієнтацію енергетики можна провести за 2 роки

Окрім альтернативних джерел Україна має достатню кількість традиційних енергоносіїв, які або не розроблялися, або неефективно використовувалися.

І хоч для переорієнтації енергетичної системи України потрібний час, навіть при реалізації «найгіршого сценарію» українсько-російської газової війни – країна виживе. Такої думки президент Міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Лише власного газу Україна добуває 20 мільярдів метрів кубічних. А ще є великий потенціал електроенергетики та вугілля, запасів якого достатньо на 300-400 років. А енергозбереження допоможе Україні зекономити від третини до половини імпортованого газу.

І ці завдання Україні по силі, вважає Олександр Тодійчук. Адже країни — нові члени Європейського Союзу — пройшли цей шлях за 1-2 роки.

До того ж завдяки Росії Україна зараз має усі умови для революційного звільнення від енергетичної залежності. Росія не хоче, а Україна уже не може все залишати так як було. Політичний чинник тут не враховуємо.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG