Доступність посилання

ТОП новини

Відставити Пинзеника було легше, ніж призначити нового міністра


Київ – Верховна Рада у вівторок дала згоду на відставку міністра фінансів Віктора Пинзеника за власним бажанням. Проте перспективи призначення нового керівника міністерства залишаються невизначеними. Для проведення ротацій в уряді коаліції бракує голосів.

За звільнення Віктора Пинзеника з посади міністра фінансів проголосувало 238 народних депутатів. Він подав у відставку через незгоду з бюджетною політикою уряду.

«Заява міністра фінансів з’явилася в останній тиждень, але звернення з цього приводу було раніше, – каже представник уряду в парламенті, депутат від фракції БЮТ Сергій Соболєв. – Міністр фінансів фактично виявився заручником ситуації, коли всі лише розповідають, яке погане становище в економіці, але не готові приймати належні рішення. Я думаю, що це обумовлене ситуацією і в парламенті, і в Секретаріаті Президента, і безпосередньо в уряді».

Віктор Пинзеник очолює партію «Реформи і порядок» (ПРП), що входить до складу БЮТ. На думку Сергія Соболєва, який сам є членом цієї партії, відставка лідера ПРП із посади міністра фінансів не вплине на єдність лав фракції БЮТ. «Ми обговорювали це питання, – каже він. – Наша позиція в БЮТ, наша позиція в коаліції залишається незмінною. Тільки в цій урядовій команді ми можемо працювати».

Серед претендентів на крісло міністра фінансів називають екс-міністра економіки та екс-голову НБУ Сергія Тигипка, екс-міністра фінансів Ігоря Юшка та голову спостережної ради НБУ Петра Порошенка.

Міністерське крісло і електричний стілець


Зміни в уряді обговорюються вже давно, проте раз-по-раз голосування з цього приводу відкладається. Урядова коаліція має проблеми з вирішенням кадрового питання. «Це питання надзвичайної ваги, тому всі зацікавлені сторони намагаються внести максимально ефективні пропозиції, – каже радник Прем’єр-міністра, депутат від фракції НУНС Владислав Каськів. – Зараз кожен міністерський стілець, особливо в економічному блоці уряду – це електричний стілець».

Проблема також у тому, що коаліції бракує голосів для результативних голосувань. Навіть відставка міністра фінансів стала можливою лише тому, що за неї проголосувала фракція КПУ. Відтак і щодо урядових ротацій доведеться домовлятися або з позакоаліційною частиною НУНС, або з комуністами. Бо фракція Партії регіонів із принципових для уряду питань не голосуватиме принципово. «Нам все одно, – каже депутат-регіонал Нестор Шуфрич. – Ми не є членами коаліції, ми не голосуватимемо за жодну кандидатуру».

В Партії регіонів вважають, що професійні якості нового міністра фінансів не мають принципового значення. «Це лише заміна менш лояльних до Юлії Тимошенко міністрів на більш лояльних, – каже депутат від Партії регіонів Ганна Герман. – тут не йдеться про професійний відбір людей, які б могли приймати неординарні рішення у кризовій ситуації».

Зараз переговори щодо кадрових ротацій тривають. Заступник голови фракції БЮТ заявив, що голосування може відбутися вже 19 лютого. Проте в більшості парламентарі налаштовані скептично щодо результативності кадрового голосування цього тижня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG