Доступність посилання

ТОП новини

Українському хакерові висунули нові звинувачення у США


Прага – Максим Ястремський і ще двоє громадян України опинилися серед 11 звинувачених у новій справі про втручання в комп’ютерні мережі й крадіжку особистих даних, яку Міністерство юстиції США називає найбільшою в історії країни. Раніше Ястремського вже звинувачували в Сполучених Штатах у шахрайстві з викраденими даними кредитних і дебетних карт, але тоді ще не були відомі всі масштаби дій зловмисників.

За звинуваченням, яке оголосили в вівторок у Бостоні, одинадцять осіб мали бути причетні до зламування комп’ютерних мереж дев’яти великих американських компаній роздрібної торгівлі і викрадення й перепродажу даних понад 40 мільйонів кредитних і дебетних карт.

Серед них і троє українців – уже відомий у світі Максим Ястремський і ще двоє, імена яких навели як Дмитро Бурак і Сергій Сторчак, – а також білорус Сергій Павлович, громадянин Естонії Олександр Суворов, двоє китайців, троє американців і одна невідома ще особа, яку знають лише на її прізвисько в інтернеті.

Лідером зловмисної мережі вважають американця Алберта Ґонсалеса, який разом із двома іншими громадянами США й діставався до мереж крамниць через погано захищений бездротовий доступ Wi-Fi і встановлював на їхні комп’ютери програми-перехоплювачі, які збирали дані карт покупців.

Гроші крали масштабно

Ястремський і Суворов, за нинішнім звинуваченням, продавали ці та інші викрадені дані. Разом із двома іншими українцями, білорусом, китайцями й невідомим вони створили міжнародну мережу з продажу цих даних, яка діяла в Україні, Білорусі, Естонії, Китаї, Таїланді й на Філіпінах. Вони зберігали ці дані на двох серверах в Україні і в Латвії – загалом про більш як 41 мільйон карт.

Ці дані використовувались, зокрема, для виготовлення підроблених дублікатів карт, за допомогою яких із банкоматів знімали готівку з чужих рахунків десятками тисяч доларів. Здобуті кошти відмивали через «інтернетні гроші» і банківські рахунки у Східній Європі.

Суми спричинених зловмисниками втрат наразі ще неможливо оцінити повністю, заявив міністр юстиції США Майкл М’юкейсі, оголошуючи про звинувачення. А бостонський прокурор Майкл Салліван лише додав, що йдеться про десятки мільйонів доларів.

Принаймні в звинуваченні Максима Ястремського стверджується, що його особистий прибуток від незаконної діяльності перевищив 11 мільйонів доларів.

Справа з українським слідом найгучніша

Ім’я Ястремського лунає в зв’язку з масштабним електронним шахрайством уже не вперше. Про нього заговорили ще рік тому, коли його затримали в Туреччині з подачі американських спецслужб.

А в травні цього року Ястремського, а також Суворова й Ґонсалеса вже звинуватили в схожих правопорушеннях у Нью-Йорку. Тоді йшлося про втручання в комп’ютери однієї мережі ресторанів у США і викрадення даних близько 5 тисяч карт, що завдало шкоди принаймні на 600 тисяч доларів.

Нинішня ж справа, за словами М’юкейсі, найбільша й найскладніша, яку будь-коли порушували в США за такими звинуваченнями. Злочинну діяльність цієї мережі, яка тривала п’ять років, розслідували три роки.

Ястремського затримали наприкінці липня минулого року в Туреччині; там йому теж висунули власні схожі звинувачення в електронному шахрайстві. Сполучені Штати звернулися до Туреччини з проханням про його екстрадицію.

Так само затриманий і Суворов, у Німеччині, де чекає на розгляд прохання США про його видачу. Ґонсалеса затримали в самих США. Інші американці, українці, білорус і китайці наразі перебувають на волі. А невідомого ще й не знають, де шукати.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG