Доступність посилання

ТОП новини

Модернізація ЧФ Росії у Севастополі можлива лише за згодою України – МЗС


Підводний човен російського Чорноморського флоту в Севастополі під час святкування дня ВМС Росії 27 липня 2008 року
Підводний човен російського Чорноморського флоту в Севастополі під час святкування дня ВМС Росії 27 липня 2008 року

Модернізація російського Чорноморського флоту на території України можлива лише після підписання відповідних угод з українською стороною, зазначають у Міністерстві закордонних справ України.

Коментуючи агентству «Інтерфакс-Україна» повідомлення, що з’явилося в засобах масової інформації про плани Росії передати своєму флоту в Криму підводні човни, прес-секретар МЗС Василь Кирилич наголосив на тому, що факт заміни озброєнь Чорноморського флоту має формалізуватися відповідними угодами між двома державами.

«Модернізація або введення нових судів ЧФ Російської Федерації може здійснюватися лише з відома України, і це чітко передбачено угодою між Україною і Російською Федерацією про параметри розділу Чорноморського флоту від 1997 року», – зазначив Василь Кирилич.

«Це питання не є новим, воно неодноразово обговорювався під час двосторонніх консультацій, і позиція України з цього питання добре відома російській стороні. Ми проти збільшення кількості військових одиниць Чорноморського флоту Росії, який базується на території України. Проте, коли йдеться про заміну військових одиниць, то ця заміна має бути цілком адекватною: тип на тип, клас на клас», – зауважив Василь Кирилич.

За повідомленням ЗМІ, Росія планує передати Чорноморському флоту 8-10 підводних човнів, проте цього не схвалює Україна. З боку Російської Федерації свою незадоволеність висловив заступник начальника головного штабу Військово-морського флоту Росії віце-адмірал Олег Бурцєв. За його словами, українська сторона розглядає цей намір не як «оновлення підводних сил флоту, а як постановку на озброєння нового виду зброї».

********
Термін дії договору про базування російського флоту на території України, який ґрунтується на тимчасовому винятку в українській Конституції, закінчується у 2017 році, і Україна не має наміру продовжувати його.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG