Доступність посилання

ТОП новини

Папа Іван Павло II стане блаженним у неділю


Іван Павло II, 5 вересня 2004 року
Іван Павло II, 5 вересня 2004 року

Рим — До Рима прибувають перші прочани для участі у неділю в історичній беатифікації Папи Римського Івана Павла II. Протягом останніх 300 років він стане 11-м понтифіком, якого зарахують до ліку блаженних. За ним визнали чудодійне зцілення французької черниці від недуги Паркінсона. Одного дня Івана Павла II проголосять святим, але для цього потрібне ще одне диво.

Навіть невіруючі, навіть нехристияни відчували силу його єдиної зброї – правдивого і щирого слова. «Брати і сестри, не бійтеся прийняти Христа! Не бійтеся! Христос знає, що є в душі людини. Тільки він це знає!» – закликав Папа Кароль Войтила.

Нині його гаслами й образами прикрашені римські вулиці та велична площа Святого Петра – місце недільної церемонії. Там будуть присутні глави понад 60 держав та урядів. У Римі очікують мільйон паломників.

Сьогодні вранці труну із тілом Івана Павла II вийняли з могили у крипті собору Святого Петра. У неділю її перенесуть нагору в базиліку і покладуть перед головним престолом, щоб вірні могли вшанувати понтифіка. Також прочани зможуть помолитися біля його мощей – ампули з кров’ю Папи Войтили.

Рідкісний прецедент

Святіший отець Бенедикт XVI взяв на себе історичну роль – не тільки проголосити блаженним свого попередника, а й завершити процес беатифікації у рекордно короткий термін: 6 років та 29 днів.

«Століттями ватиканське папство й не думало беатифікувати своїх найближчих попередників. На пальцях одніє руки можна перелічити подібні випадки», – зауважив історик Церкви Альберто Меллоні.

Сам же Папа Бенедикт XVI напередодні так згадав Слугу Божого Кароля Войтилу: «Коли 1 травня беатифікують Івана Павла II, ми всі з великою вдячністю будемо думати про нього, великого свідка Господа та Ісуса Христа. Це була людина, сповнена Святим духом».

Папа-антикомуніст

В історії Церкви і людства Папа-поляк залишиться зразковим душпастирем, непересічним інтелектуалом і до певної міри «політиком» за свої надмірні зусилля для повалення комунізму в Європі. Історики визнають: якби у жовтні 1978 року понтифіком обрали італійця, француза чи іспанця, перебіг історії наприкінці XX століття був би іншим.

Іван Павло II підніс авторитет і глобалізував Католицьку церкву, яка довгий час була локально «римською». Він розкрив її обійми назустріч світові, здійснивши 250 апостольських візитів до різних куточків землі. Майже 10 років тому Папа Войтила побував у Києві та Львові, надихнувши святим духом і укранську націю.

Спадщина понтифіка

Він відстоював інтереси цілих народів і віддав життя для захисту прав людини. Апелюючи до ООН, Іван Павло II свого часу заявив: «Права людини неможливо поважати там, де права нації порушені».

Папа Войтила також був невтомним миротворцем, намагаючись повсюдно запобігти воєнним конфліктам. Видатного духівника згадують ще й за його зусилля для поліпшення відносин між євреями і християнським світом.

Одна з найяскравіших сторінок 26-річного понтифікату – мільйонні натовпи молодих людей, які заслуховувалися промовами літнього чоловіка, неординарного мислителя. Іван Павло II мобілізував молодь в ім’я Бога і віри, поширюючи вічні християнські цінності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG