Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Тимошенко оголосила про президентський старт


Київ – Із прем’єрського крісла – у президенти! У четвер Юлія Тимошенко підтвердила, що балотуватиметься на найвищу державну посаду. Що означає для пані Тимошенко президентська гонитва із прем’єрським портфелем? Чи є така позиція вигідною для неї? І яких несподіванок можна очікувати від «леді Ю»?

Крісло прем’єр-міністра є гарним стартом для президентської кампанії. Принаймні, так вважають багато експертів. Проте, практика засвідчила: цей старт не завжди буває успішним. Прикладом є минулі вибори Президента і тодішній Прем’єр Віктор Янукович. Щоправда, на відміну від Юлії Тимошенко, яка з Президентом Ющенком, м’яко кажучи, є політичними опонентами, Прем’єр Янукович спочатку позиціонувався, як наступник Президента Кучма. І лише потім він почав відмежовуватися від нього.

Те, що Юлія Тимошенко балотуватимуться у президенти, ні для кого несподіванкою не стало. Однак, прямо про це вона сьогодні заявила вперше, виступаючи перед підприємцями. Прем’єр Тимошенко загравала із представниками малого та середнього бізнесу, і пообіцяла, що уряд заборонить державним контролюючим органам перевіряти підприємців на час кризи.

«Наступає десь місяців через два той період, коли до вас прийдуть всі. Не буде винятків. Півпарламенту буде балотуватися у президенти. У нас є трохи менше року часу, коли ви будете керувати політиками, а потім знову політики вами. Ці сім місяців можна використати успішно. Я у цьому ваш партнер повний. Оскільки наша команда також, ви знаєте, планує йти на президентські вибори», – зазначила Юлія Тимошенко.

Бути кризовим «володарем» – ризиковано

Особливістю нинішньої ситуації є фінансова криза. До того ж, економісти прогнозують, що на осінь слід очікувати нового її загострення. А зважаючи на те, що відповідальність за соціально-економічний стан у країні лягає на уряд, і передовсім на Прем’єр-міністра, Юлія Тимошенко не стала чекати і почала свою кампанію вже зараз, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Андрій Єрмолаєв.
«Тимошенко розуміє, що восени вона буде чи не єдиною, хто уособлює владу. Велика ймовірність, що коаліція рано чи пізно відмовиться від своїх зобов’язань, кожен займеться передвиборною кампанією. А Президент веде себе фактично, як опозиціонер. Для Юлії Тимошенко цей образ «єдиного володаря» є дуже ризикованим. Тож вона почала кампанію із сигналів різним групам впливу, зокрема, бізнесу, номенклатурі, що вона готова домовлятися вже зараз», – каже політичний експерт.

Опозиційний старт вигідніший

Зрозуміло, що у нинішній ситуації Юлії Тимошенко було б набагато вигідніше стартувати у президенти не з прем’єрського крісла, а з позиції опозиціонерки. Тим більше, що в опозиційній ніші вона почувається набагато природніше. Однак шанс перейти в опозицію пані Тимошенко уже втратила, каже політолог Тарас Березовець.

«Ситуація для Тимошенко є дуже непростою. Але, з іншого боку, зараз вона і не має можливості залишити посаду Прем’єра, тому що це буде потрактовано, як вияв слабкості, і, звісно, це матиме вкрай негативні наслідки для її шансів при балотуванні на посаду Президента», – зауважив пан Березовець.

Тимошенко розплете косу?

Експерти ж прогнозують: вже найближчим часом електорат побачить іншу Юлії Тимошенко. І це, на думку Андрія Єрмолаєва, стосуватиметься, як стилю її поведінки, так і одягу.

«Все частіше вона використовує мілітарні прийоми керівництва, стукає по столу, говорить про здирання шкур, а у слоганах її листівок з’явилася така цікава позиція: «Україна – сильна». Я, наприклад, не виключає, що найближчим часом навіть в одязі пані Тимошенко можуть з’явитися пагончики», – вважає експерт.

Точна дата президентських виборів поки невідома. Найімовірніше, вони відбудуться таки 17 січня. Між тим, про плани балотуватися у президенти, крім Юлії Тимошенко, уже заявили нинішній Глава держави Віктор Ющенко та головний опозиціонер Віктор Янукович. Про намір оголосити це говорив і лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. І, очевидно, він зробить це уже через кілька днів, коли йому виповниться 35 років.

Тим часом, соціологи констатують зниження рейтингу Юлії Тимошенко. За останнім дослідженням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, сьогодні Тимошенко підтримують 14,4% виборців. Натомість за Віктора Януковича готові проголосувати 25,5%.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG