Доступність посилання

ТОП новини

Президент знову критикує домовленності з «Газпромом»


Київ – Президент кинув черговий камінь у газове поле українсько-російських домовленостей. На думку Віктора Ющенка, до кінця року Україна може заборгувати Росії за газ понад 2 мільярди доларів. У «Газпромі» такі заяви назвали «безпардонними».

Президент Ющенко вкотре розкритикував українсько-російські газові домовленості. Утім, тепер у своїй критиці він пішов далі. В інтерв’ю газеті «Дєло» Віктор Ющенко заявив, що ці угоди можуть призвести до банкрутства «Нафтогазу». Передбачені контрактами зобов’язання щодо обсягів закупівель газу є завищеними. Тож, на думку Президента, незважаючи на те, що фактичне споживання газу Україною є меншим, Росія може вимагати розрахунку за ту кількість, яка передбачена в контрактах. Віктор Ющенко висловив прогноз, що до кінця року газовий борг України перед Росією перевищить 2 мільярди доларів.

Звідки ж взялася ця цифра? За словами уповноваженого Президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, такий борг виникне, якщо українська сторона й надалі розраховуватиметься з «Газпромом» авансом платежів за транзит, як це було у квітні.

«У квітні фактично довелося брати кредит за рахунок оплати за транзит у російської сторони понад 400 мільйонів доларів. Якщо така система кредитування продовжуватиметься, то виникне додаткова заборгованість перед «Газпромом» уже в мільярди», – зазначив пан Соколовський в інтерв’ю Радіо Свобода.

У «Газпромі» Ющенка назвали «безпардонним»

На чергову критику Віктора Ющенка українсько-російських газових угод відреагували в «Газпромі». Заступник голови правління російського монополіста Олександр Медведєв в ефірі радіо «Эхо Москвы» назвав заяви українського Президента безпардонними.

«Президент Ющенко, на якому лежить відповідальність за січневу кризу, знову абсолютно безпардонно почав нападати на угоди, які були підписані у січні, – зазначив Олександр Медведєв. – Я готовий у будь-якому випадку, аж до прямого діалогу довести, що ці угоди повністю відповідають стандартам європейського газового ринку».

У Тимошенко не бачать проблем

Соратники ж Юлії Тимошенко не схильні драматизувати. На переконання радника Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександра Гудима, наразі підстав для занепокоєння немає, адже з третього кварталу ціна російського газу для України буде значно нижчою, ніж сьогодні. А заяви Президента Ющенка пан Гудима називає передвиборними.

«Нема того у природі. Це є передвиборна заява. У третьому та четвертому кварталах ціна на газ буде 160 доларів, а не 270, як є сьогодні. Це свідчить про те, що фінансове навантаження на український уряд та «Нафтогаз» буде значно менше. Це ще раз спростовує заяву, що Україна не зможе вчасно розрахуватися з Росією за спожитий газ», – заявив Олександр Гудима.

Україна має шанс отримати найдорожчий газ?

Однак, експерти називають цілу низку ризиків, які існують щодо виконання українсько-російських газових домовленостей. Насамперед це висока базова ціна газу, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода координатор із питань реалізації Меморандуму Україна – ЄС у сфері енергетики Олександр Тодійчук.

«Базова ціна 450 доларів – надто висока для України, несправедливо висока. Сьогодні уже стала очевидною тенденція зростання ціни на нафту. За цих умов Україна може потрапити у ситуацію, коли ми платитимемо найвищу ціну за газ», – зазначає Олександр Тодійчук.

Ще одним ризиком, каже він, є отримання авансів від «Газпрому» за транспортування газу. Особливо це стосується наступного року. Якщо зараз Україна отримає цей аванс, це може призвести до збереження занижених цін на транзит газу та зберігання його у підземних сховищах.

Попри те, що після московських переговорів із Володимиром Путіним, Юлія Тимошенко запевняла журналістів, що домовленості про зменшення цьогорічних обсягів споживання газу задокументовані, експерти зауважують, що цих документів не бачили. І висловлюють побоювання: якщо прем’єри досягли лише усної згоди і не записали її на папері, у російської сторони лишається юридична можливість штрафувати Україну.

В українсько-російському газовому контракті передбачено, що сторони можуть вносити зміни, які стосуються обсягів споживання газу, цін та тарифів транзиту за 6 місяців до нового року. Тож, на думку експертів, Кабінету Міністрів та керівництву «Нафтогазу» необхідно встигнути узгодити ці питання із російською стороною до кінця червня.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG