Доступність посилання

ТОП новини

Боргова яма «Нафтогазу» глибшає


Київ – Україна повністю розрахувалася за російський газ, спожитий у квітні. Про це у середу відрапортувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. А от ситуація у «Нафтогазі», який є основним постачальником та видобувачем газу, погіршується. Упродовж минулого року кредиторська заборгованість компанії зросла більш ніж удвічі.

Цього місяця Україна виплатила Москві за газ 650 мільйонів доларів. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, частина цього палива уже закачана в українські підземки, і він буде використаний під час наступного опалювального сезону.

«Ми розрахувалися на обсяг 650 мільйонів доларів. Розрахувалися за 2 мільярди 398 мільйонів кубічних метрів газу. Окрім цього, значну частину газу ми вже закачали в українські газові сховища. Ми почали готуватися до осінньо-зимового періоду, ми почали накопичувати наші сховища», – заявила Голова уряду.

При цьому Юлія Тимошенко наголосила: якщо всі споживачі сплачуватимуть за газ вчасно, ніяких проблем із розрахунками не буде.

Між тим, у «Нафтогазі» проблем не зменшується. По-перше, компанія є одним із найбільших боржників із платежів до державного бюджету. А по-друге, за словами першого заступника керівника Секретаріату Президента Олександра Шлапака, за минулий рік кредиторська заборгованість компанії зросла більше, ніж удвічі. І на початку цього року вона становила понад 56 мільярдів гривень. До того ж, каже пан Шлапак, із 1,8 мільярда гривень ПДВ (податку на додану вартість), які «Нафтогаз» сплатив у квітні, 1,3 мільярда є коштами, позиченими у комерційних банків.

Проблема НАКу в низьких тарифах та внутрішніх боргах

У «Нафтогазі» ж заявляють: причинами зростання заборгованості є, по-перше, борги споживачів, а по-друге, тарифна політика.

В інтерв’ю Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський зазначив: «На сьогоднішній день ми маємо значну заборгованість на внутрішньому ринку. Перш за все, це підприємства теплокомуненерго, за спожитий імпортований газ для вироблення тепла для населення. А на другому місці – це тарифна політика, яку необхідно переглядати з приводу підвищення ціни, як для тепловиків, так і для населення».

«Косметичні» заходи уже не допоможуть

У середу Кабінет Міністрів вирішив надати компанії розстрочку щодо сплати податку на прибуток за 11 мільярдів кубів газу, викупленого, як борг «РосУкрЕнерго» перед «Газпромом». Утім, на думку керівника енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, протекціоністські дії уряду не знімуть проблему. Допомогти «Нафтогазу», вважає експерт, нині може лише повне реформування газового ринку.

«Потрібні не косметичні заходи, а реформування усього сектору. Це має стосуватися і структур, які видобувають газ, продають і транспортують. Треба змінювати систему самого ринку газу. Треба ухвалювати відповідний закон з урахуванням досвіду та законодавства Євросоюзу. Щоб, насамперед, виключити перехресне субсидіювання та дотування одних споживачів іншими», – каже Володимир Саприкін.

Першим кроком до реформування внутрішнього ринку газу, на думку експертів, може стати модернізація української газотранспортної системи (ГТС), декларацію про що українська сторона підписала з міжнародними інституціями. У Міністерстві закордонних справ України прогнозують, що ця модернізація може розпочатися вже наступного року.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG