Доступність посилання

ТОП новини

Що втратила Україна та її флот від зриву навчань «Сі бриз-2009»?


Минулорічний «Сі бриз» – бойова майстерність морських піхотинців зросла
Минулорічний «Сі бриз» – бойова майстерність морських піхотинців зросла

Севастополь – Цього року українсько-американських навчань «Сі бриз» не буде. Це остаточно підтвердили у прес-службі Військово-морських Сил України. Причина в тому, що український парламент досі не затвердив рішення Президента Віктора Ющенка про допуск іноземних військових формувань на територію України для участі у цих масштабних багатонаціональних навчаннях. Саме тому 17 червня Європейське командування Збройних сил США і командування 6-м флотом США в Європі надіслали українській стороні офіційне повідомлення про те, що українсько-американські навчання «Сі Бриз» із запрошенням інших країн цього року не проводитимуться.

В українсько-американських навчаннях «Сі Бриз-2009» мали брати участь 14 кораблів, катерів і допоміжних суден ВМС України, 3 кораблі Державної прикордонної служби України, 7 вертольотів і 3 літаки авіації Військово-морських сил, Сухопутних військ і Повітряних сил Збройних Сил України, близько півтори тисячі військовослужбовців, понад 50 одиниць бронетанкової та автомобільної техніки. Окрім української сторони, у них планувалася участь сил 6-го американського флоту, а також військовослужбовців ще 15 країн, переважно Причорноморського регіону. Це мали б бути найбільші такі військові навчання за всі роки їхнього проведення.

Речник командувача ВМС України Володимир Бова
Речник командувача ВМС України Володимир Бова в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що втрати для українських військових будуть суттєві. Найприкріше, повністю зірвана підготовка ВМС України до участі в антипіратській операції. Бова каже, що тепер сомалійські пірати «можуть спати спокійно» і далі захоплювати українські торгові судна – щонайменше українські військові тепер їм не загрожуватимуть.

Флот на голодному пайку

За даними штабу Військово-морських Сил України, під час навчань «Сі бриз-2009» 14 плавзасобів українського флоту повинні були пройти сім тисяч морських миль. Разом із ними у маневрах мали взяти участь три судна морських прикордонників. Тепер екіпажі кораблів не проведуть тренувань зі спільного маневрування, зі зв’язку, поповнення запасів у морі, передачі вантажів на ходу, патрулювання й перехоплення підозрілих суден. Не проведуть навчання з порятунку людей і суден, що терплять лихо. Не будуть виконані ракетно-артилерійські стрільби та інші бойові вправи, на які у Держбюджеті України просто немає коштів, кажуть у штабі українського флоту.

Морська піхота не зможе відпрацювати спільні дії з десантними кораблями з вантаження бойової техніки та висадки її на плав. Кожен бронетранспортер під час навчань «Сі бриз-2009» повинен був пройти по полігонах близько тисячі кілометрів, а кожен автомобіль – близько двох тисяч.

Екіпажі вертольотів і літаків авіації Військово-морських Сил, Сухопутних військ і Повітряних сил ЗС України могли збільшити на чотири години середній наліт для кожного літального апарату. А підрозділи морської піхоти та аеромобільних військ не виконають близько 500 стрибків із парашутом, у тому числі з літака Військово-повітряних сил Бундесверу.

А ще штабні офіцери не отримають можливість підняти рівень своєї підготовки й уміння працювати у складі багатонаціональних штабів. Військові медики не відпрацюють питання надання допомоги пораненим і постраждалим у морі й на березі.

За словами начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерала армії Сергія Кириченка, фінансування бойової підготовки української армії зменшено вшестеро у порівнянні з минулим роком. Частково компенсувати ці втрати українські Збройні Сили могли б завдяки участі у міжнародних навчаннях.

Кораблі на приколі, літаки на землі

У результаті скасування «Сі бризу» втратили не лише ВМС України, льотчики армійської авіації Сухопутних військ і Повітряних сил, підрозділи аеромобільних військ. Під загрозою зриву також опинився завершальний етап державних випробувань унікального військово-транспортного літака АН-70, який повинен був відбутись під час навчань «Сі бриз-2009». Під час цих навчань із нового літака різними способами повинні були десантуватися підрозділи аеромобільних військ і морської піхоти.

За словами речника командувача ВМС України Володимира Бови, виробники не змогли показати АН-70 у дії на міжнародному рівні в присутності численних представників іноземних держав і засобів масової інформації. Крім того, участь у навчаннях дозволила б льотчикам заощадити близько 35 тонн палива, а десантникам і морським піхотинцям виконати свій план стрибків із парашутом. Тепер на випробування цього літака потрібен додатковий час і додаткові витрати з державної скарбниці.

Все пропало? Лише бойовий дух моряків та авторитет України…

Очевидно, що усе ж таки пропало не все. За поки що неофіційними даними, «Сі бриз-2009», напевно, пройде в іншій формі – як міжнаціональні командно-штабні навчання, або ж як маневри за участі лише українських військовослужбовців. Правда, останнє можливе лише за умов збільшення фінансування Збройних Сил України.

Однак, за словами Володимира Бови, бездіяльність влади уже зараз дуже негативно впливає на бойовий дух українських військових моряків, на міжнародний імідж української армії і флоту, а також усієї України. Це ж стосується її надійності і вірності взятим на себе зобов’язанням перед міжнародними партнерами, переконані військові.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG