Доступність посилання

ТОП новини

Світові ціни на газ упадуть і допоможуть Україні


Прага – Міжнародне енергетичне агентство в Парижі прогнозує вже з наступного року падіння світових цін на газ. Це пов’язане з надлишком споживання газу в найбільших економіках світу і розвитком нових відновлюваних енергетичних технологій. МЕА передбачає, що падіння цін на блакитне паливо негативно вплине на постачальників газу: Росію, Іран, Катар. Українські експерти вважають, що така тенденція є натомість позитивною для енергетики України.

У Міжнародному енергетичному агентстві відзначають, що на надлишок споживання газу у світі вплинула глобальна економічна криза й нові технології отримання газу, зокрема, зі сланців.

Мухаммад-Алі Зейні, експерт із Центру глобальних енергетичних досліджень у Лондоні, каже: «Спеціалізовані американські компанії в змозі видобувати газ зі сланців завдяки новим технологіям – горизонтальним свердловинам, гідравлічному фракціонуванню та іншим. Таким чином, газові запаси Америки зросли, і видобування газу збільшилося. Тепер такі технології намагаються застосовувати європейці. У разі успіху вони планують інтенсивну експлуатацію ресурсів сланців у Європі».

Зменшення попиту на блакитне паливо вдарить насамперед по країнах-експортерах – зокрема, по Катару, який вклав величезні кошти у створення технологій виробництва зрідженого газу й підписав низку вигідних контрактів.

Тим часом споживання природного газу значно знижуватиметься, на думку експертів, уже до 2015 року.

У звіті МЕА також відзначено, що на падіння ціни на газ у світі вплинуть також нові енергозберігальні технології, боротьба з глобальним потеплінням, відновлювана електроенергетика та ядерна енергетика.

Лише боротьба за збереження екології, як сказано у звіті МЕА, зменшить попит на газ до 2015 року на 5 відсотків, а в перспективі до 2030 року майже на 20 відсотків.

Україна чекає на позитив

Відомий український енергетичний експерт, радник Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Олександр Гудима вважає, що така тенденція позитивна і для України.

«Я погоджуюся з тими оцінками європейських експертів, що у найближчі 5 років очікується надлишок газу в Росії і звідси подальше падіння його споживання, бо держави мають свої програми енергозаощадження і скорочення споживання, щоб не залежати від Росії, яка диктує свої політичні правила гри. Так що Україна також, якщо їй вдасться цього року скоротити споживання російського газу з 55 мільярдів, які були задекларовані, до 28 мільярдів, які прогнозуються, то це буде феноменальне скорочення споживання газу внаслідок не лише світової кризи, але й тих зусиль, які докладає уряд, український бізнес, населення України, яке пережило шок газової війни в січні».

Прогнози Міжнародного енергетичного агентства, яке пов’язане з Організацією економічної співпраці і розвитку, безпосередньо впливають на енергетичну політику промислово розвинених держав світу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG