Доступність посилання

ТОП новини

Український і російський флоти потерпають від економічної кризи і байдужості урядів


Севастополь – В Україні за всі роки незалежності ще ніколи не було такого складного становища в армії. Про це сьогодні заявив Президент Віктор Ющенко, який поклав відповідальність за руйнівні процеси на Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Ющенко закликав Тимошенко упродовж двох днів забезпечити фінансування армії на належному рівні, в іншому ж разі наступного тижня збереться Рада національної безпеки й оборони. Раніше у своїй передвиборній програмі Юлія Тимошенко обіцяла надати достатні ресурси для боєздатності армії. Чи не найбільше проблеми, про які говорив Верховний Головнокомандувач, відчувають українські військові моряки.

Офіцери штабу ВМС України кажуть, що недофінансування Збройних Сил насамперед б’є по рівню бойової підготовки українського флоту. З політичних мотивів Військово-морські сили не змогли провести найбільші і найголовніші для себе навчання «Сі Бриз-2009». Із усіх запланованих вдалося організувати лише малоформатні маневри в Донузлаві у вересні.

Джерела Радіо Свобода в штабі ВМС України повідомили, що практично припинено вихід кораблів у море і виліт морської авіації, не проводяться заняття із залученням бойової техніки. На весь флот на цей рік надано 860 тонн дизпалива – це всього на 6 годин роботи фрегата «Гетьман Сагайдачний».

Широко відома історія про те, як корвет «Тернопіль» вийшов до Середземного моря для участі у багатонаціональній антитерористичній операції «Активні зусилля» без коштів на пальне. Лише коли корабель увійшов до Середземномор’я, Міноборони відшукало і перерахувало належні гроші.

Як розповіли Радіо Свобода офіцери, скорочень на флоті немає, як і затримки виплат грошового забезпечення військовим і зарплат цивільним службовцям. Але кошти надаються лише на ці бюджетні статті. Преміальних, на оздоровлення, матеріальної допомоги військовим цього року не виплачують.

Ускладнює ситуацію те, що через невисокі оклади значна частина молодих офіцерів подає у відставку. Не вдається скомплектувати екіпажі кораблів із контрактників, які теж масово звільняються.

І найголовніше, на що нарікають військові, – припинилося оновлення техніки та озброєння. Під загрозою опинилася кораблебудівна програма ВМС України та запуск серії надсучасних українських корветів, що планувався вже наступного року.

Ситуація на Чорноморському флоті Росії ще складніша

Вплив фінансової та економічної кризи, що вразила нафтові і газові свердловини і решту економіки Росії, на стан Чорноморського флоту позначається навіть у більшій мірі, аніж бюджетні проблеми на ВМС України. Тут додаються ще й проблеми реформування російського війська, відомого як «створення нового образу Збройних сил Росії».

Лише у листопаді командування Чорноморського флоту Росії подало до Севастопольського центру зайнятості список із 1 тисячі 800 цивільних і військових службовців, яких буде звільнено. І це при тому, що решта організацій та підприємств міста подали прізвища лише 200 осіб.

Серед звільнених із Чорноморського флоту Росії – приблизно порівну російських та українських громадян.

Звільняється персонал і розформовується знаменитий Ансамбль пісні і танцю Чорноморського флоту Росії, який об’їздив півсвіту і гастролював в усій Європі, а також інші флотські художні колективи. Серйозні скорочення у флотській газеті, військовому театрі, гідрографічному, топографічному, будівельному, деяких інших управліннях і допоміжних структурах флоту.

І днями надійшло повідомлення про те, що Міноборони Росії заборонило офіцерам, які йдуть у відставку, так зване «розслужбовлення» помешкань, тобто переведення службового житла у приватне. На думку місцевих експертів, це серйозно вплине на моральний стан російських військовиків у Криму.

(Севастополь – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG