Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз хоче співпрацювати з Кримом, але заважає корупція


Сімферополь – Європейський Союз хоче співпрацювати з Кримською автономією в рамках програми «Східне партнерство». Але цьому перешкоджає високий рівень корупції в Україні, заявив у п’ятницю в Сімферополі президент Комітету регіонів ЄС Люк Ван ден Бранде.

Четвертого грудня у Києві відбудеться саміт Україна – ЄС, і саме на ньому розглядатимуться питання співпраці Європейського Союзу з Києвом у рамках програми «Східне партнерство». Україна може претендувати на більш як 200 мільйонів доларів підтримки. І значна частина цих коштів може піти до Криму.

Президент Комітету регіонів ЄС Люк Ван ден Бранде протягом двох днів відвідав Ялту, Севастополь і Сімферополь, мав велику кількість зустрічей із політиками та урядовцями півострова.

Журналістам він заявив, що в ЄС вважають за необхідне посилити співпрацю з Кримом, який як автономна республіка перебуває в унікальному становищі, маючи широкі повноваження. Саме це дозволяє Кримській автономії розвивати співпрацю з європейськими регіонами в рамках нового юридичного інструменту, який із недавніх пір діє в ЄС, – Європейської групи з територіальної співпраці.

Втім, зашкодити цьому може високий рівень корупції в Україні. Люк Ван ден Бранде каже, що йому буде «дуже складно переконати Німеччину, Іспанію, Великобританію та інші країни Євросоюзу співпрацювати з Кримом, якщо Україна і Крим мають таку репутацію і всі насправді бачать, що корупція існує». Президент Комітету ЄС додав, що «ситуація з корупцією в Україні не поліпшується – ситуація ускладнюється».

За європейські гроші з Кримом позмагається місто Севастополь

Що Європейський Союз може запропонувати Криму в рамках «Східного партнерства» – саме про це і йшла мова під час усіх зустрічей Люка Ван ден Бранде на півострові. Це переважно соціальні програми та економічні проекти. Крим зацікавлений у розвитку курортів, у залученні інвестицій у розвиток транспортних мереж, будівництво сміттєпереробних заводів тощо.

Дуже багато економічних проектів пропонує Севастополь. Можливо, саме там буде відкрито представництво Єврокомісії. Тож зараз виглядає, що Севастополь, який адміністративно до Криму не належить і є окремим регіоном, складає серйозну конкуренцію Автономній Республіці Крим.

Сам Люк Ван ден Бранде повідомив, що Комітет регіонів ЄС прагне поділитися з органами регіональної та місцевої влади країн-учасниць «Східного партнерства» досвідом процесів децентралізації, що відбуваються у Європейському Союзі, та підтримати їхні зусилля на забезпечення роботи демократичних інституцій та зміцнення адміністративної спроможності, в тому числі – і в боротьбі з корупцією, що дуже актуально для України загалом і для Криму зокрема.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG