Доступність посилання

ТОП новини

Прокремлівські сили Криму починають передвиборний похід у владу


Мітинг нової коаліції «Російська єдність», Крим, Сімферополь, 19 грудня 2009 року
Мітинг нової коаліції «Російська єдність», Крим, Сімферополь, 19 грудня 2009 року

Сімферополь – Широко розрекламований «Сход російського народу Криму» виявився небагатолюдним. Можливо, через негоду, а можливо, через недовіру до політиків минулої суботи на мітинг, організований у центрі Сімферополя коаліцією прокремлівських сил, прийшло лише близько 2 тисяч осіб, хоча організатори обіцяли понад 10 тисяч.

Акцію організувала новостворена коаліція російських і проросійських організацій Криму й Севастополя «Російська єдність». До її складу увійшли понад два десятки рухів та організацій, частина з яких відома своєю радикальною антиукраїнською позицією, а частина свою проросійськість почала декларувати віднедавна.
Мітинг нової коаліції «Російська єдність» зібрав мало учасників. Крим, Сімферополь, 19 грудня 2009 року

На мітинг, названий «Сходом російського народу Криму», привезли переважно мешканців сусідніх районів, здебільшого молодь. Сімферопольців через прохолодну погоду було мало. Організатори мітингу назвали таку кількість виведених на майдан людей «великим успіхом» і свідченням підтримки з боку кримчан.

Перед мітингувальниками, більшість із яких відверто нудьгувала і не звертала увагу на заклики скандувати проросійські гасла, виступили лідери «Російської громади Криму», «Кримського казачого союзу» і «Громадянського активу Криму». Політики знову говорили про російську мову, федералізацію України і зближення з Росією, вимагали від влади дотримання прав росіян.

«Права російської більшості в Криму порушуються. Телебачення, фільми в кінотеатрах, анотації до ліків, судове діловодство – все це на нерідній нам мові»,– мовилося у маніфесті руху «Російська єдність», оприлюдненому на мітингу.
Мітинг нової коаліції «Російська єдність»: звезена з районів молодь відверто нудьгує. Крим, Сімферополь, 19 грудня 2009 року

У його тексті зазначається, що з думкою більшості населення влада не рахується, тож росіянам треба брати владу.

«Більшість громадян Криму – росіяни, ми говоримо і думаємо російською мовою. Настав час сформувати у Криму владу більшості – росіян і російсько-культурних громадян», – сказав на мітингу один із лідерів новоствореної коаліції Сергій Аксьонов.

Виборчі перспективи непевні

Напередодні мітингу його організатори звернулися до керівництва України із запевненнями, що діятимуть у межах чинного українського законодавства, і назвали провокацією заклики деяких київських політиків не допускати «Російську єдність» до виборів.
Співголови нової коаліції «Російська єдність» Сергій Цеков (л) і Сергій Аксьонов (п) на її мітингу, Крим, Сімферополь, 19 грудня 2009 року

Лідери новоствореного прокремлівського руху не приховують, що їхня мета – участь у виборах до кримського парламенту і формування там проросійської більшості. Зараз їхня популярність, за різними соціологічними опитуваннями, коливається між 1,5 і 3 відсотками.

Деякі місцеві експерти кажуть, що коаліція «Російська єдність» зарано розпочала виборчу кампанію. До такого фальстарту призвела фактична відмова кримського парламенту призначити свої вибори на останню неділю березня 2010 року, як це вимагає Конституція Автономної Республіки Крим.

Зараз секретаріат Верховної Ради автономії готує проект постанови про призначення виборів кримських депутатів на 30 травня наступного року. Два місяці відстрочки, як вважають колишні соратники «Російської громади Криму», а тепер її рішучі опоненти з Партії регіонів, зруйнують і так невисокий рейтинг «професійних росіян».
Двоголовий орел хоче піднімати Крим

Не на користь нового виборчого об’єднання і невизначеність стосовно президентських виборів. Зараз частина лідерів «Російської єдності» заявляє, що серед усіх кандидатів на Президента України немає жодного політика, який поділяє їхні погляди і якого можна було б підтримати під час першого туру голосування. А партія «Союз» чітко заявила, що закликатиме кримчан голосувати проти всіх кандидатів, і в інших силах у складі нового руху дехто схиляється до підтримки позиції «созівців».

Втім, місцеві експерти прогнозують, що фінансові пропозиції одного з кандидатів-фаворитів та команда з Кремля перед другим туром таки примусять коаліціантів забути про принципову позицію ігнорувати вибори українського Президента.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG