Доступність посилання

ТОП новини

Річниця завершення війни в Афганістані: уроки для України та світу


Залишки радянського танку біля Кабулу, 15 лютого 2010 року
Залишки радянського танку біля Кабулу, 15 лютого 2010 року

Київ – 15 лютого виповнився 21 рік із дня завершення військової операції Радянської армії в Афганістані. У цей день, 1989 року, за Женевською угодою, афганську землю покинув останній солдат із червоною зіркою на кашкеті. За 10 років у афганській війні взяли участь 160 тисяч вояків із України, 8 тисяч із них були поранені, майже 4 тисячі – залишилися інвалідами, а 3360 українців не повернулися з поля бою. Про сучасне переосмислення тієї війни, про те, які висновки варто зробити з неї українцям, своїми міркуваннями поділився в інтерв’ю Радіо Свобода голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький.

– Пане Червонописький, у своїх останніх інтерв’ю ви говорите про те, що мотиви введення радянських військ до Афганістану в 1979 році були вкрай суперечливими, і сама ця кампанія була величезною помилкою. Як на вашу думку, чи була на той час якась альтернатива?

Сергій Червонописький (праворуч) у виборчому штабі Віктора Януковича, 7 лютого 2010 року
– Впевнений, все те можна було вирішувати іншими шляхами. Не введенням такого величезного контингенту. Навіть, враховуючи якісь геополітичні завдання, можна було обійтися спецоперацією, я це бачу, як військовий. Введення величезного збройного контингенту – нонсенс: будь-який народ буде проти, якщо на його землю прийдуть чужі війська. Уявіть собі, з найкращими міркуваннями до нас в Україну прийшли б іноземці, їздили би по Києву на танках. Це б одразу викликало відразу в народу.

– Отже, які висновки, які уроки має зробити з тих подій Україна?

– Уроки – чіткі. Сьогодні в Україні відкрито 304 пам’ятники воїнам, загиблим в Афганістані. Практично в кожному районі вони є – причому не за бюджетні, а за народні кошти. Це свідчення того, як шанує нас український народ. Водночас, ці пам’ятники є величезним застереженням для української влади про те, чим може закінчитися участь у будь-яких військових діях. Про те, що такі рішення слід ухвалювати дуже й дуже відповідально.

– Сьогодні в Афганістані все ще триває міжнародна миротворча операція.

– Боюся, що вони наступають на ті ж граблі, на які наступили ми, свого часу. Не впевнений, що вони зможуть зробити те, що хотіли. І мені дуже шкода американських, англійських та інших хлопців, які там гинуть.

– Як ведеться українським ветеранам Афганістану сьогодні?

– Живуть погано! Росіянин українського походження Олександр Розенбаум чітко сказав про це: «Свою вітчизну я люблю, але ненавиджу державу». Вітчизна – український народ – ставить пам’ятники, а держава досі не виконала свої зобов’язання перед ветеранами-«афганцями». Більше того, нам щодня доводиться виборювати свої права на пільги, на все те, що держава повинна відшкодувати своїм воїнам, які виконали тоді наказ батьківщини.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG