Доступність посилання

ТОП новини

Янукович може стабілізувати стосунки з Європою – експерт


Ендрю Вілсон (фотографія із сайту http://www.ssees.ac.uk)
Ендрю Вілсон (фотографія із сайту http://www.ssees.ac.uk)

Прага – Прагнення Президента Віктора Януковича мати добрі стосунки з Росією може допомогти країнам Євросоюзу знайти спільний голос у стосунках із Україною, вважає впливовий аналітик. Ендрю Вілсон із Європейської ради з міжнародних відносин переконаний, що тепер, коли європейська політика Києва буде схвалена з Кремля, деякі європейські країни перестануть боятися образити Росію зближенням із Україною.

В той час, як в Україні проєвропейські сили побоюються згортання стосунків з Європою за нового Президента, деякі європейські аналітики вважають, що з Україною Януковича буде набагато легше мати справу. Для цього, однак, має бути одна передумова – уряд Януковича має бути ефективнішим, ніж попередні помаранчеві уряди, вважає Ендрю Вілсон із Європейської ради з міжнародних відносин.

«Що є надзвичайно важливо, це те, щоб в Україні з’явився ефективний уряд, якого ми не мали практично з Помаранчевої революції, – каже він. – Тож треба подивитись, чи Янукович зможе виконати ці свої обіцянки. Деякі сигнали поки що є добрими».

На думку британського дослідника, сприйняття, яке вже склалося щодо Януковича, не зміниться швидко, але в Європі вже були випадки, коли політики, від яких не чекали нічого доброго, врешті дивували скептиків.

«Пригадайте, як сприймали Александра Кваснєвського, коли його обрали президентом Польщі. Він був лівий, робив свою кар’єру за Ярузельського, тож праві представники «Солідарності» були налякані. Але саме він привів Польщу до НАТО в 1999 році та до ЄС в 2004 році. Я не кажу, що Янукович досягне того ж за такий же короткий час, але якщо він піде навіть малими кроками, то вони можуть бути впевненішими, ніж за Ющенка, який багато вимагав, але мало, що зробив», –зауважує Вілсон.

Брюссель дивитиметься на справи, а не слова

Брюссель може, на думку Ендрю Вілсона, піти на тристоронню співпрацю в деяких питаннях, і погодитись включити Росію до вирішення таких застарілих проблем, як транспортування газу.

«Можливо, буде корисно працювати у питанні газу разом із Україною та Росією. Також така співпрацю буде корисною в питанні міграції. Але у питанні співпраці з Росією будуть і такі, де інтереси Європи і Росії не збігатимуться, як наприклад, із угодою про вільну торгівлю з ЄС, яку Україна вже почала обговорювати з Євросоюзом та митним союзом з Росією. Між ними Україні доведеться вибирати».

Британський експерт вважає, що Віктор Янукович має рацію, коли говорить, що його потрібно оцінювати за справами, а не за словами. І в нього попереду буде багато можливостей довести, що він є людиною справи. Одним із найбільших випробувань для нової владної команди Ендрю Вілсон вважає підготовку до футбольного чемпіонату 2012 року, який Україна прийматиме разом із Польщею.

«Дуже цікаво побачити, що призначено віце-прем’єр-міністра, який відповідає за Євро-2012. Україна відстає у підготовці змагання, тому те, що чиясь політична кар’єра залежатиме від успіху його роботи, а можливо, не лише його, але й цілого уряду, вселяє надію. Тож, подивимося», – каже Ендрю Вілсон із Європейської ради з міжнародних відносин.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG