Доступність посилання

ТОП новини

Таліби атакували раду старійшин у Кабулі


Афганські поліцейські несуть убитого під час перестрілки у Кабулі, 2 червня 2010 року
Афганські поліцейські несуть убитого під час перестрілки у Кабулі, 2 червня 2010 року

Прага – Афганські повстанці атакували сьогодні в Кабулі з кількох сторін намет, в якому засідала афганська мирна рада старійшин – «джирґа миру». Триденна джирґа має обговорити план президента Хаміда Карзая щодо мирних переговорів із повстанцями та їхніми лідерами стосовно політичного врегулювання в країні.

Повстанці атакували білий намет «джирґи миру» в Кабулі якраз тоді, коли до майже двох тисяч делегатів і гостей зібрання, в момент його відкриття, звернувся президент Афганістану Хамід Карзай. Двоє нападників були вбиті на підступах до місця засідання джирґи, і один із них підірвав на собі пояс із вибухівкою за кількасот метрів від білого намету, але загинув лише сам. Офіційно повідомили, що один зі снарядів гранатомета нападників вибухнув неподалік від білого намету, але ніхто з делегатів не постраждав.

Кореспондент Радіо Свобода в Кабулі Насім Шафак повідомляє, що ситуація довкола засідання джирґи стабілізується після інтенсивного обстрілу. Приблизно 12 тисяч поліцейських та сил безпеки покликані гарантувати її подальший перебіг.

«Поки що у нас немає точної інформації про кількість жертв, – каже Насім Шафак. – Але обстріл припинений. Гвинтокрили, котрі патрулювали повітряний простір, приземлилися, бо, очевидно, вважають, що ситуація перебуває під контролем сил безпеки».

«Не вбивайте наших дітей і прийміть заклики до миру»

Під час засідання «джирґи миру»
Президент Хамід Карзай заспокоїв усіх під час нападу повстанців і закликав громадян підтримати мирний процес.

«Я звертаюся до вас знову з тим, мої дорогі брати-таліби, що це земля ваша. Повертайтеся, і якщо я помилявся, я готовий визнати це. Але якщо ви помилялися, то ви повинні припинити сіяти зло. Будь ласка, не вбивайте наших дітей і прийміть заклики до миру. Звільніться від чужинців. Сьогодні вони дали вам зброю, а завтра посадять вас до в’язниці. Який же це джихад?», – сказав Карзай.

Збори «джирґи миру» планують обговорити «Афганську програму миру і реінтеграції», запропоновану Карзаєм, яка містить майже 40 сторінок тексту. Її поширили серед делегатів.

«Талібан» узяв відповідальність за сьогоднішню атаку на «джирґу миру» і закликав не брати в ній участь, погрожуючи при цьому всім учасникам смертю. Інше повстанське угруповання – Хекматіяра (колишнього прем’єра Афганістану) – також не бере участі у «джирзі миру», але, як очікують, братиме участь у мирних переговорах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG