Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори в Україні необхідні – американський правник


Американський федеральний суддя Богдан Футей
Американський федеральний суддя Богдан Футей

Прага – Рішення Конституційного Cуду України у справі скасування політичної реформи не прописане до кінця, зокрема, у справі майбутніх виборів, вважає американський федеральний суддя Богдан Футей. Він був радником робочої групи з підготовки Конституції України 1996 року, тому добре знає український конституційний процес. Пан Футей поділився своїми спостереження з Радіо Свобода по телефону з Вашингтона.

– Як ви оцінюєте рішення українського Конституційного Cуду у справі політичної реформи 2004 року?

– Політреформа, так як вона була схвалена, була неконституційною. Я про це говорив із самого початку, бо була порушена процедура. Не тільки процедура, була порушена сама Конституція, і було рішення Конституційного Суду в жовтні 2005 року, ще перед закінченням каденції перших дев’яти суддів. Вони сказали – якщо є зміна політичної системи в державі, то треба, щоб це було затверджено на референдумі. Але цей референдум не відбувся.

– Чи ви бачите тепер більшу загрозу авторитаризму в Україні, так як про це твердить українська опозиція?

– Щодо авторитаризму, то я не знаю. Конституція 1996 року була визнана багатьма міжнародними організаціями. Вона має те, що дійсно потрібно демократичній державі: гарантії прав людини, розподіл на три гілки влади. Але сподівання було, що вони будуть рівноправні, але так не сталося. Проблема Конституції 1996 року в тому, що вона у багатьох випадках не виконувалася. Судові рішення не виконуються і певні гарантії не виконуються. Є гарантія в Конституції про суд присяжних. Ви мені скажіть, за 14 років існування Конституції, чи хоч раз був судовий процес в Україні, де був суд присяжних?

– Тепер це обіцяють запровадити.

– Знаєте, є така приказка – «обіцянка цяцянка, а дурневі радість». Можливо і цього це стосується. Обіцяти це одна річ. Це обов’язок Міністерства юстиції стежити за тим, щоб все, що Конституція гарантує, було здійснене.

– Чи потрібно проводити дострокові вибори в Україні у зв’язку з рішенням Конституційного Cуду?

– Я думаю, що це було би правильно, щоб були дострокові вибори, бо якщо Україна вертається до Конституції 1996 року, то там були терміни виборів і до цього треба повернутися. Щоб все мало голову, руки і ноги, то треба дострокові вибори і Президента, і Верховної ради. Це повинен був Конституційний Суд вирішити. Якщо він це не вирішив, знаєте, Конституційний Суд є найвищим органом і його рішення треба виконувати, але якщо вони не сказали як це виконувати, то тоді є плутанина.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG