Доступність посилання

ТОП новини

«Укртелеком» продаватимуть під ялинкою


Київ – Фонд державного майна оголосив конкурс із продажу понад 90% державного пакету акцій українського монополіста у сфері телефонного зв’язку – «Укртелекому». Відповідне повідомлення опублікували в середу в офіційному віснику Фонду держмайна – газеті «Відомості приватизації». Стартова ціна підприємства становить 10,5 мільярдів гривень, і відбутися конкурс має 28 грудня.

Умови продажу «Укртелекому» Кабінет Міністрів затвердив 12 жовтня. Згідно із ними, потенційний покупець зобов’язаний зберігати існуючі види діяльності компанії, забезпечувати прибуткову діяльність компанії за підсумками третього фінансового року після купівлі, а також забезпечити надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг, у тому числі у депресивних і важкодоступних регіонах.

Олександр Бондар
До конкурсу не будуть допущені компанії, доходи яких від надання послуг зв’язку в Україні перевищують 25% загальної суми доходів. Новим власником також не зможе стати компанія, в капіталі якої українській чи іноземним державам прямо або опосередковано належить понад 25%. Відтак, як сказав Радіо Свобода колишній голова Фонду держмайна, народний депутат від НУНС Олександр Бондар, ці умови значно звужують коло потенційних учасників.

«Більшість російських та іноземних компаній не мають права брати участь у конкурсі. Deutsche Telekom, France Telekom, а також Київстар», – зазначає Бондар.

Під кого виписані умови конкурсу?

Тепер, за оцінкою аналітиків, претендувати на купівлю «Укртелекому» зможуть російські АФК «Система», власник «МТС-Україна», і СКМ Рината Ахметова, якій належить оператор фіксованого зв’язку Vega і мобільний оператор life. Не виключено, що у конкурсі візьме участь і турецька Turkcell.

Сергій Льовочкін
Керівник Адміністрації Президента Сергій Льовочкін жорсткі умови конкурсу пояснює специфікою діяльності «Укртелекому».

«Телеком – це актив, вартість якого не лежить виключно у комерційній площині. «Укртелеком» – це стратегічне підприємство, у якому зосереджені комунікації, які мають військовий та спеціальний характер. Тож ця позиція (умови приватизації) мені виглядає логічною», – прокоментував Льовочкін.

Привабливість «Укртелекому» падає


За словами ж голови ФДМ Олександра Рябченка, не надто багато компаній висловлювали бажання стати власниками «Укртелекому», і якщо конкурс не відбудеться зараз, зазначає Рябченко, ціна підприємства знижуватиметься.

Олександр Рябченко
«90% компаній, які зверталися до ФДМ, хочуть бути радниками, а не покупцями. І це компанії зі світовими іменами, – зауважує Рябченко. – Тому я не думаю, що величезна кількість компаній хоче бути власниками «Укртелекому». Дротовий зв’язок уже не є інвестиційно привабливим. Якщо ми не проведемо приватизацію, то у подальшому ціна «Укртелекому» буде поступово зменшуватись».

Але, на думку експертів, купівля «Укртелекому» цікава операторам мобільного зв’язку, оскільки у власності цієї компанії є близько 90% так званої кабельної каналізації. Йдеться про трубопроводи та оглядові пристрої для прокладки та обслуговування кабелів для фіксованого зв’язку.

Розмови про приватизацію «Укртелекому» ведуться ще з кінця 1990-х років. Проте оголошення конкурсу із приватизації щоразу відкладали. У 2008 році, коли «Укртелеком» намагався продати уряд Юлії Тимошенко, вартість однієї акції цієї компанії становила 1,04 гривні. Наразі ж вона знизилася у чотири рази і становить 25 копійок.

Довідка:

«Укртелеком» – це українська державна телекомунікаційна компанія на ринку комплексних послуг, найбільший в Україні оператор фіксованого зв’язку. Державна частка у цій компанії становить 92,86 відсотка.

Компанія надає послуги фіксованого, мобільного, телеграфного зв’язку, доступу до інтернету та IP-телефонії.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG