Доступність посилання

ТОП новини

ФДМ пропонує продати «Укртелеком», всі обленерго та порти


Київ – Фонд державного майна пропонує виставити на продаж «Укртелеком», всі обленерго та порти. Це передбачено програмою ФДМ, що направлена на затвердження до Кабінету Міністрів. Основна ставка робитиметься на продаж підприємств електроенергетики. Завдання мінімум – домогтися продавати підприємства разом із землею й отримати дозвіл на приватизацію портів. До кінця цього року нового власника можуть отримати «Укртелеком» та генерувальні компанії «Західенерго» та Дніпроенерго».

Змінити правила приватизації, щоб збільшити конкуренцію між інвесторами – таке завдання ставить перед собою новий голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко. Нові критерії приватизації він виклав у приватизаційній програмі, яку направив на затвердження уряду. Серед ініціатив – новий порядок повернення приватизованого підприємства до державної власності.

«Ми хочемо запровадити і зафіксувати або законом, або іншим нормативним документом перелік пунктів, за якими можна ініціювати питання повернення раніше приватизованого підприємства до державної власності, – каже Олександр Рябченко. – Там обов’язково мають бути пункти, що стосуються фінансово-економічної діяльності підприємства, кількості працтвників та середньої заробітної плати».

«Деякі міністерства – проти приватизації «Укртелекому» – Рябченко

Уряд поки не затвердив програми ФДМ щодо приватизації. Каменем спотикання стали наміри приватизувати одне з найбільших підприємств України «Укртелеком».

«Не тільки Міністерство транспорту та зв’язку, є й інші міністерства, які не підтримують того, що треба продавати «Укртелеком». Ми не можемо з ними поки знайти єдиної позиції», – каже Рябченко.

Водночас голова Фонду держмайна переконаний, що «Укртелеком» буде проданий у будь-якому разі, це питання часу. Між тим, якщо Кабмін хоче поповнити бюджет від продажу цього підприємства в цьому році, то конкурс з продажу необхідно оголосити не пізніше 15 серпня.

До продажу нині готують також підприємства обленерго. Першими під молоток мають піти «Полтаваобленерго», «Сумиобленерго» та «Прикарпаттяобленерго». Наразі фонд чекає пропозиції від так званих стратегічних інвесторів.

Серед нових ініціатив ФДМ – продаж підприємств разом із землею. Так мають намір продати київський завод «Маяк».

Крім того, Олександр Рябченко виступає за повну приватизацію українських портів. Для цього необхідне рішення парламенту, адже чинне законодавство забороняє продаж будь-яких портів в Україні. «Порти будуть обов’язково приватизуватись, – планує Олександр Рябченко. – Поки що це почнеться з невеликих портів, які можна буде приватизувати. Великі – попереду. Але це неминуче, воно на черзі стоїть».

Приватизація із запахом політики

З критикою приватизаційних планів ФДМ виступила Валентина Семенюк-Самсоненко, екс-голова фонду. На її думку, щоб гарантувати безпеку країни, зокрема енергетичну, необхідно підготувати галузеві програми щодо приватизації. Ініціативи Олександра Рябченка вона називає політичними.

«Це говорить керівник, що представляє фракцію комуністів, тут більше питань до фракції КПУ, – зауважує Валентина Семенюк-Самсоненко. – Просто написати загальні фрази – розпродамо і наповнимо бюджет – це говорить про те, що знову це бюджет проїдання тих об’єктів державної власності, які сьогодні є. Я думаю, Кабінет Міністрів кардинально змінить цю програму приватизації».

Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що не має наміру наповнювати бюджет за рахунок приватизації і не поспішатиме з продажем державних підприємств.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG