Доступність посилання

ТОП новини

Українська вугільна галузь цікавить інвесторів


Львів – Сьогодні у Львові українські та європейські експерти обговорювали питання вугільної промисловості в Україні. Два роки Європейський Союз та Україна реалізують програму вугільного сектору, котру фінансує ЄС. Що потрібно, щоб українські шахти були не лише прибуткові, але й безпечні для гірників та навколишнього середовища?

За 20 місяців реалізації європейського проекту, який діятиме до грудня цього року, українські та міжнародні експертів відвідали 120 шахт на Донбасі, Волині, Львівщині. Вони зібрали величезну інформацію про їхній стан, екологічні та соціальні проблеми.

Як з’ясували експерти, на багатьох копальнях, що перебувають у державній формі власності, не оформлені документи про відведення земельних ділянок.

Будувати потрібно нові копальні

У Львові українські та європейські експерти обговорювали питання вугільної промисловості в Україні
Тільки на Львівщині є 9 копалень, 8 із них належать державному підприємству «Львіввугілля», а одна – приватна. Щоб реформувати вугільну галузь, вирішити усі екологічні і технічні проблеми необхідно майже 130 мільйонів гривень. Наразі не опрацьований проект, де б були визначені усі проблеми галузі. Також на Львівщині розпочали будувати нову шахту за гроші американського інвестора.

Заступник технічного директора державного підприємства «Львіввугілля» Олександр Сафонов називає вугільну галузь перспективною в Україні, якщо будуть проведені реформи.

«Потрібно будувати нові шахти, – каже він. – Наші на Львівщині працюють по 50 років, на Волині ще старіші. Але будівництво шахт заморожене. У 1960-х роках за 10 років ми побудували 18 шахт. Хоча у програмі «Українське вугілля» планується будівництво шахти «Червоноградська» №3, тут запаси кам’яного вугілля складають понад 103 мільйони тонн, та шахти «Тяглівська» №1, де запаси 105 мільйонів тонн. На це потрібні гроші. Планується будівництво також приватної шахти «Любельська» – запаси понад 200 мільйонів тонн коксівного вугілля, високої марки. Вугільна галузь перспективна».

Адміністративні перепони заважають вугільній галузі

У сусідній Польщі лише одна копальня приватизована, усі інші державні. І це не найкращий приклад розвитку вугільної галузі, вважає Войтек Млоджиєвський, керівник європейського проекту підтримки вугільної галузі в Україні.

За його словами, вугільна промисловість України може уникнути збитковості, якщо буде менше адміністративних перепон, проведуть реформування, а відходи у вугільній галузі використовуватимуть як ресурс в інших галузях. Войтек Млоджиєвський оцінює гарні перспективи розвитку вугільної галузі в Україні, бо тут є значні запаси вугілля.

«Йдеться не лише про самі копальні, треба цілу систему правничу змінити, – зауважує він. – Уряд хоче глибоких реформ вугільної галузі і сподіваюсь, що це йому вдасться. Я вважаю, що мають швидко приватизувати шахти, в цілому світі зацікавлені вийти на вугільний ринок України. З іншого боку, держава не має грошей на реструктуризацію шахт. Навіть, якби приватизація не була вкрай потрібна з огляду на реформи, то була б необхідна тому, що на перебудову і соціальні програми потрібні гроші».

На проект підтримки вугільного сектору Європейський Союз виділив майже 9 мільйонів євро. Він би мав допомогти Україні поступово усунути екологічні збитки від вуглевидобувної діяльності та закрити збиткові копальні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG