Доступність посилання

ТОП новини

Убивча сила алкоголю


За офіційною статистикою, один українець (включаючи немовлят і літніх людей) в середньому за рік випиває 82 літри спиртного (це міцні й слабоалкогольні напої). Медики також констатують: щодня від вживання оковитої помирають 40 осіб, а на алкоголізм страждає один із 35 українців. Україні не вдається зменшити рівень пияцтва, констатують експерти. Що змушує українців тягнутися до чарки? Та як можна змінити цю ситуацію?

Безробіття – одна з важливих причин зростання рівня алкоголізму серед українців, і особливо через це страждають мешканці сіл, зазначає голова Національної ради з питань охорони здоров’я, екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Крім цього, до пияцтва спонукає і доступність алкогольних напоїв. «У Луганській області 70% хронічних алкоголіків – це люди до 30 років. Дуже поширений алкоголізм на Поліссі, – додає Микола Поліщук. – Загалом, де люди не мають роботи, там найбільше поширений алкоголізм».

А головний нарколог України Анатолій Вієвський, навпаки, вважає, що за останні кілька років кількість селян, що зловживають алкоголем, зменшується. Дається взнаки економічна криза. Загалом же близько 1,4 мільйона тисяч українців залежні від «зеленого змія». Із них офіційно зареєстровані як алкоголіки 700 тисяч осіб, зауважує Анатолій Вієвський. «Нелегальний алкоголь не має зараз уже такого місця в житті селян, як це було за радянських часів, коли гнали практично в кожній хаті», – сказав він.

«Хронічний алкоголізм» – діагноз вже і для дітей

Алкоголіком можна стати не лише через відсутність роботи і погані соціально-економічні умови. Люди починають пити у компаніях, нібито для підтримки розмови. Особливо це стосується молоді, серед якої загрозливих масштабів набув пивний алкоголізм.

У Дніпропетровському обласному наркодиспансері, де дві третини пацієнтів лікуються від алкогольної залежності, частка неповнолітніх з кожним роком зростає. За перше півріччя цього року в закладі від пияцтва пролікували 16 хлопців та дівчат віком до 18 років, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода.

Для сучасної молоді пляшка пива – засіб комунікації, символ розкутості. Пиво лікарі називають одним із найбільш токсичних алкогольних продуктів, особливо для підростаючого організму. Підлітки, пивні алкоголіки, вважаються надважкими пацієнтами.

В обласному наркодиспансері кажуть: через декілька місяців після початку регулярного вживання пива у підлітка можуть з’явитись незворотні розлади здоров’я. Навіть якщо підлітка вилікують, у подальшому житті вживати спиртні напої йому категорично заборонено, говорить фахівець Дніпропетровського обласного наркодиспансеру Світлана Богатикова. «І серце, і мозок потерпають від великого водного навантаження, частіше за все це призводить до набряків головного мозку. А це шлях до алкогольного психозу», – каже вона.

Торік на облік обласного наркодиспансеру із діагнозом «хронічний алкоголізм» потрапили п’ятеро дітей. Найменшому хворому лише вісім років.

Часті рейди, які міліція проводить крамницями міста, показують: у Дніпропетровську діти і підлітки можуть придбати алкогольні напої без будь-яких перешкод. Щодо порушників правил торгівлі складають адміністративні протоколи. Однак продавці найчастіше відбуваються тільки невеликими штрафами.

«Зелений змій» вкорочує віку чоловікам

Зловживання алкоголем призводить до того, що українські чоловіки живуть в середньому на 10 років менше, ніж жінки, кажуть демографи. І хоча алкоголізм останнім часом зачіпає і прекрасну половину людства, все ж таки у полон «зеленого змія» частіше потрапляють саме чоловіки, стверджує Наталя Рингач, головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень.

«Це соціальна небезпечна проблема. Тому що людина за своєю природою хоче уникнути стресу і хоче уникнути неприємних відчуттів, особливо це стосується чоловіка. Люди прагнуть втекти від своїх негараздів і потрапляють у цю алкогольну залежність. Чому, випиваючи, люди говорять: ти мене поважаєш? А тому що не вистачає соціального визнання», – зазначила демограф.

«Життя без пляшки» має пропагуватися

Пияцтво є для деяких українців є насамперед психологічною залежністю, говорить письменник, видавець Віталій Капранов. З іншого боку, алкоголь є складовою української культури – пісні, живопис, традиції відзначення свят, гуляння на весіллях.

«Не пити – в Україні так ніколи питання не стояло і ніколи не постане. Єдине що – в Україні завжди цивілізація була статева. Жінкам пити дозволялося, наскільки я знаю, тільки на Маланку і на старості років, коли на них уже не звертають увагу», – сказав Віталій Капранов.

Одними заборонами, антиалкогольними кампаніями потяг до чарки не викоріниш, переконують наркологи. Економічні методи (подорожчання спиртного) теж можуть виявитися малоефективними. Життя без пляшки має бути престижним і модним. І це необхідно пропагувати у суспільстві, зауважує лікар Андрій Карачевський.

«Подивіться, у всьому світі, починаючи з телебачення, пропагується здоровий спосіб життя. А у нас навпаки – великі спортсмени пропагують вживання пива. Замість того, щоб була реклама, як бути успішним та здоровим, рекламується, як змінити свій стан, щоб покращити настрій. І це шлях, який нікуди не веде», – наголосив нарколог.

Чотири із п’яти залежних від алкоголю українців - люди працездатного віку. Про це свідчить офіційна статистика. Навіть якщо людина вживає спиртне помірно, її продуктивність праці зменшується на 5%. Виробничі травми частіше трапляються у понеділок або у післясвяткові дні, коли дається взнаки похмілля.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG