Доступність посилання

ТОП новини

Що готує українським громадянам новий Податковий кодекс?


Київ – У четвер у Києві пройшов Перший український податковий форум 2010 . Представники влади, бізнесу та незалежні експерти обговорили плюси та мінуси стратегії податкової реформи в Україні. Проект Податкового кодексу, що його має доопрацювати уряд, Верховна Рада планує розглянути вже в листопаді.

У стінах Української торгово-промислової палати обговорювали реформу податкової системи в Україні і те, чи варто поспішати з ухваленням нового Податкового кодексу. Голова парламентського комітету з питань промислової та регуляторної політики Наталія Королевська вважає, що цього робити не треба. За її словами, це все одно, що поспішно свідомо купувати поламаний велосипед, який знищить малий бізнес.

«Головні мінуси проекту Податкового кодексу – це, по-перше, ліквідація спрощеної системи оподаткування, що призведе до колосального скорочення робочих місць. По-друге, це посилення тиску контролюючих органів, а це просто недопустимо. По-третє, це відсутність прозорої системи адміністрування податків», – зауважила Наталія Королевська.

Нечесних платників спрощеного податку виведуть на «чисту воду»


У проекті Податкового кодексу зазначено, що платити за спрощеною системою зможуть приватні підприємці, котрі мають дохід не більше, ніж 300 тисяч гривень на рік. Чинний закон натомість дозволяє приватним підприємцям мати дохід у півмільйона гривень на рік, щоб користуватися спрощеною системою оподаткування. Чи можуть такі зміни знищити малий бізнес і залишити сотні тисяч людей без роботи?

Голова правління Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів Олена Макеєва вважає, що ініціативи, запропоновані в проекті кодексу, насправді «виведуть на чисту воду» нечесних платників податків.

«Ті люди, які дійсно займаються своїм бізнесом і використовують спрощену систему оподаткування, щоб заробити на свою родину та своє життя, вони зможуть далі працювати. А ті «спрощенці», які нечесно працюють, вони звичайно ж будуть шукати нові шляхи реалізації своїх проектів», – наголошує фахівець.

Водночас заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко наголошує, що реформа податкової системи України є однією з вимог Міжнародного валютного фонду, чергова місія якого має прибути до України вже 2 листопада.

Тетяна Єфименко повідомила, що Міжнародний валютний фонд підготував цілий пакет рекомендацій до проекту Податкового кодексу. Саме пункт про зниження рівня ставки оподаткування для підприємців – із півмільйона до 300 тисяч гривень – внаслідок діалогу української влади та МВФ буде змінений, зазначає Тетяна Єфименко.

«Цифра в 300 тисяч народилась у нашій дискусії з Міжнародним валютним фондом, десь. І це була ініціатива саме фонду. Те, що МВФ нині пропонує нам повернути більш високу ставку оподаткування для приватних підприємців, є наслідком нашого діалогу з ними, – зауважує заступник міністра. – Адже ми говорили, що в нашому суспільстві не сприймається така занизька ставка – у 300 тисяч гривень. Бо люди вже мають контракти і систему бізнесу, і якщо робити якісь зміни, то робити їх треба більш плавно».

Зменшення податку на прибуток не буде

Також заступник міністра фінансів нагадала, що в проекті податкового кодексу уряд ініціював, зокрема, поетапне зниження ставки податку на прибуток із 25% до 16%. Вже у 2011 році ця цифра мала б скоротитися на 6 пунктів, але МВФ з огляду на економічну ситуацію в Україні радить не поспішати. Тож Тетяна Єфименко зазначила, що, можливо, кодекс передбачатиме зниження податку на прибуток у наступному році всього на 2 відсотки.

І противники, і прихильники проекту Податкового кодексу, однак, зійшлись на думці, що його необхідно доопрацювати. Деякі закордонні експерти зазначили, що до впровадження будь-яких реформ необхідно готуватися роками.

Зокрема, Георгій Пертая, головний радник прем’єр-міністра Грузії, говорить, що необхідно відвести більше часу для розгляду і вдосконалення податкового кодексу, ніж планує українська влада. Але ще більше часу потрібно для підготовки здорового ґрунту до впровадження кодексу.

«Немає сенсу проводити будь-які економічні реформи, якщо є високий рівень корупції. Тому я думаю, що уряд України повинен працювати саме над цим, а особливо боротися з корупцією в сфері оподаткування», – зауважив Георгій Пертая.

Він також зазначив, що в Грузії новий Податковий кодекс набуде чинності у 2012 році. У грузинському законі з’явилися зовсім нові визначення, такі як мікробізнес та малий бізнес. Згідно з кодексом Грузії, малий бізнес платитиме всього від 3 до 5 відсотків податку на прибуток на рік, а мікробізнес не платитиме ніяких податків взагалі.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG