Доступність посилання

ТОП новини

Вбивцю Гонгадзе судитимуть, замовників шукатимуть далі


Київ – Кримінальну справу генерала Олексія Пукача – головного обвинувачуваного у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе – Генеральна прокуратура передає до суду. У вересні цього року справу повернули на дорозслідування – після того, як слідство дійшло висновку, що єдиним замовником вбивства був покійний нині колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Утім, відповіді на питання хто, крім покійного нині колишнього керівника МВС, є замовником вбивства, слідство досі не дало.

Офіційною причиною завершення слідства стало те, що добіг кінця півторарічний термін перебування Олексія Пукача в слідчому ізоляторі. За таких умов кримінальна справа у частині доведеного обвинувачення виділена для направлення до суду. При цьому Генеральна прокуратура продовжує слідство для встановлення усіх осіб, причетних до цього злочину, виконавцями якого стали генерал Пукач та троє його підлеглих.

Поки що єдиним вископосадовцем, причетність якого до вбивства журналіста встановили слідчі, є вже покійний колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. В обвинувальному висновку йдеться про те, що він є замовником та організатором вбивства. Але одночасно іде подання слідчого про припинення кримінального переслідування у зв’язку з його смертю.

Пукач співпрацював зі слідством чи домовлявся?

У перебігу слідства також отримані свідчення, що до вчинення злочину можуть бути причетні певні посадові особи. Проте їхні імена поки що не називають з огляду на те, що слідство триває. В Генпрокуратурі лише зазначають, що йдеться про «осіб, які займали відповідальне становище у державній владі».

За словами представника потерпілої сторони Валентини Теличенко, той факт, що слідство досі не назвало імена замовників, фактично, заперечує попередні офіційні твердження.

«Слідство втратило купу часу, – каже вона. – Як мінімум, ці півтора року після затримання Пукача. І хоча декларували офіційно, що, мовляв, Пукач іде на співпрацю, де результати цього, де імена замовників?»

Колишній адвокат Олексія Пукача – Сергій Осика – вважає, що між звинуваченим у вбивстві генералом та слідством існує домовленість.

«Я думаю, що є певні домовленості між Пукачем і слідством, – зазначає він. – Пукач говорить до певного моменту і слідство діє в його інтересах. Там уже все обумовлено до суду. Пукач, фактично, уклав контракт зі слідством і каже все те, що цікаве слідству».

Ювілей найгучнішого злочину

Наприкінці листопада минуло 10 років відтоді, як були оприлюднені записи, зроблені нібито в президентському кабінеті майором Миколою Мельниченком, із яких випливало, що до злочину проти журналіста Георгія Гонгадзе причетні тодішній Президент Леонід Кучма та низка інших високопосадовців. Проте досі автентичність цих записів не встановлена.

Єдиний офіційно названий замовник убивства – колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, за офіційною версією, покінчив життя самогубством. Проте обставини його самогубства – генерал двічі вистрілив у себе – викликають багато сумнівів.

У 2008 році трьох виконавців злочину – колишніх офіцерів міліції – засудили до 12 і 13 років ув’язнення. Початок суду над генералом Олексієм Пукачем залежить від того, скільки часу він буде ознайомлюватися з матеріалами справи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG