Доступність посилання

ТОП новини

Обшук по-донецьки: співробітники прокуратури забарикадувались у ДонНУ


Екс-ректор університету Володимир Шевченко: ії правоохоронців спрямовані на те, щоб налякати обраного колективом ректора Юрія Лисенка і його дружину Тетяну Лев
Екс-ректор університету Володимир Шевченко: ії правоохоронців спрямовані на те, щоб налякати обраного колективом ректора Юрія Лисенка і його дружину Тетяну Лев

Донецьк – Цілу ніч із четверга на п’ятницю у Донецькому національному університеті в кабінеті головного бухгалтера Тетяни Лев тривав обшук. Правоохоронці вилучали усю фінансову документацію за останній рік у присутності господині кабінету. Це вже другий обшук за останню добу. При цьому міліція і охорона заблокували у будівлі донецького філфаку, де розташований кабінет бухгалтера, усіх, хто на момент обшуку був там присутній. Журналістів не впускали всередину. І нікого не випускали.

Бухгалтер донецького університету Тетяна Лев, дружина єдиного претендента на посаду ректора вишу, сьогодні вночі пережила вже третій обшук. Співробітники прокуратури з’явились надвечір, коли закінчився робочий день, і більшість працівників залишили корпус, де містився кабінет пані Лев. Як розповіла Радіо Свобода правозахисник Марія Олійник, яка спостерігала за подіями, документи на обшук пред’явив Дмитро Дьяченко. Він представився слідчим прокуратури, але показав посвідчення капітана міліції. Після цього він та проректор ДонНУ Павло Правдівцев намагались потрапити в кабінет бухгалтера за відсутності Тетяни Лев, що юристи розцінюють як протизаконні дії.

Як тільки вчора приблизно опів на дев’яту вечора на місце подій прибули журналісти, шукачі документів взагалі забарикадувались у корпусі. Проректор Павло Правдівцев, який весь час перебував на телефонному зв’язку з виконувачем обов’язків Петром Єгоровим і доповідав йому про ситуацію, віддав наказ зачинити всі три виходи з першого корпусу, з філологічного факультету і нікого не впускати і не випускати. Тільки через три години представникові Тетяни Лев, Євгенії Ратніковій і правозахиснику Марії Олійник вдалось вийти з філфака.

«Павло Правдівцев, проректор з наукової роботи Донецького національного університету, якась новітня фігура, яка дві з половиною години утримувала нас і не випускала з приміщення», – сказала при виході пані Ратнікова.

Перед цим Правдівцев забрав у чергової усі ключі від корпусу під розписку і переховувався в одній із аудиторій, розповіли полонені. Визволитись з університету їм вдалось тільки тоді, коли вони почали погрожувати розбити вікна і викликати міліцію. Ввечері ані охорона, ані правоохоронці, ані троє проректорів, що перебували в приміщенні філфаку, не звертали уваги на журналістів, які намагались потрапити у будівлю.

Мета – деморалізувати подружжя Лисенко-Лев

Речник обласної прокуратури Павло Зоря пізно ввечері в четвер відмовився пояснити такі радикальні дії правоохоронців.

«Досудове слідство доручили проводити прокуратурі міста. Я так розумію, в рамках даної справи проводяться якісь слідчі дії», – сказав він.

Ще вдалось поговорити з колишнім ректором Донецького університету Володимиром Шевченком. Він каже, що дії правоохоронців спрямовані на те, щоб налякати обраного колективом ректора Юрія Лисенка і його дружину Тетяну Лев.

«Проти мене само собою, та ще воно направлено на те, що чоловік Тетяни Лев Юрій Лисенко став переможцем конкурсу на посаду ректора», – сказав Шевченко.

Всю ніч Тетяна Лев залишалась наодинці з щонайменше, як ми бачили через вікно, співробітниками прокуратури, які повторно обшукували її кабінет, хоча другий обшук за добу є порушенням закону, стверджує правозахисник Євгенія Ратнікова. Її підзахисна під час обшуків перебуває на лікарняному, та це не спиняє правоохоронців, для двох обшуків за останню добу її відірвали від необхідних процедур у лікарні. Жінка погано почувається і морально виснажена.

У п’ятницю о десятій ранку в прокуратурі пообіцяють надати докладні пояснення з приводу того, що коїться у Донецькому університеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG