Доступність посилання

ТОП новини

В Криму спалили мечеть – з хуліганських чи політичних мотивів?


(архівна фотографія) Вандалізм на мусульманському цвинтарі
(архівна фотографія) Вандалізм на мусульманському цвинтарі

Сімферополь – У Криму згоріла недобудована мечеть. Кримські мусульмани підозрюють навмисний підпал. Муфтіят Криму у спеціальній заяві з цього приводу нагадав, що правоохоронці досі не знайшли винних у плюндруванні мусульманських кладовищ і мечетей протягом кількох останніх років.

Правоохоронці повідомили, що сигнал про пожежу на самовільно зайнятому репатріантами масиві на околиці Сімферополя надійшов у ніч на 25 грудня. У нежитловому недобудованому приміщенні повністю вигорів дах, в результаті цього були деформовані стіни.

Представники кримського главку Міністерства з надзвичайних ситуацій у випадковість пожежі не вірять: «Електропроводки немає, будівля стоїть окремо. Природно, одна з версій – це підпал. Що ж стосується підпалу, то це справа нашої славної міліції», – сказав Радіо Свобода полковник МНС Володимир Іванов.

У міліції теж були небагатослівні: «Туди, на місце, виїжджала бригада фахівців МНС і група працівників міліції. І встановлювалася причина пожежі – чи була вона кримінальною»,– розповіла підполковник Ольга Кондрашова. Однак, вона не змогла повідомити результати цього розслідування.

За неофіційними даними з міліцейських джерел, слідчі усе ж зупинилися на тому, що причиною став навмисний підпал, але, найвірогідніше, з хуліганських мотивів.

Мусульмани обурені

Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) висловило стурбованість з приводу цього інциденту і закликало правоохоронців об’єктивно та оперативно його розслідувати. Там вважають пожежу підпалом, який спрямований проти міжетнічного і міжконфесійного миру в автономії.

Муфтія і ДУМК підтримав один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров, який в інтерв’ю Радіо Свобода погодився з тим, що факти вандалізму стосовно ісламських святинь в Криму не розслідуються: «Однією з причин є те, що досі, правоохоронні органи не знайшли зловмисників, які вчинили погроми мусульманських цвинтарів ще в лютому і квітні 2008 року, які намагалися спалити мечеть Сеїт-Сеттар. Безкарність завжди стимулює таких потенційних злочинців».

У заяві Духовного управління мусульман Криму мовиться, що інцидент спричинив резонанс та обурив мусульман, однак, вони розуміють, що за цим не стоять якісь конфесії. Водночас, Муфтіят підтримав віруючих в їхньому намірі відбудувати підпалену мечеть. На перешкоді цьому можуть стати наміри влади силою ліквідувати це невелике самовільно збудоване селище репатріантів, про що пише місцева преса.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG