Доступність посилання

ТОП новини

Рекордні фінансові зловживання: в Тимошенко чи в Азарова?


Київ – Уряд Тимошенко був причетний до рекордного обсягу фінансових зловживань, заявив у вівторок голова КРУ Петро Андреєв, підбиваючи підсумки перевірки діяльності попереднього українського уряду. Утім, за його словами, такі корупційні схеми продовжують і представники нової влади. Зі свого боку, екс-прем’єр Юлія Тимошенко цього ж дня оприлюднила інформацію про те, що уряд Азарова здійснює емісію та виводить державні кошти в офшори в обсягах, зіставних із державним бюджетом України.

Голова Контрольно-ревізійного управління Петро Андреєв повідомив у вівторок про підсумки перевірки фінансової діяльності попереднього уряду з 2008-го до початку 2010 року, яка проводилася за дорученням Президента Віктора Януковича.

Керівник КРУ заявив, що за цей період були використані з порушенням закону більш ніж 93 мільярди бюджетних коштів, фінансові зловживання виявляли дев’ять із десяти перевірок.

Проблеми в економіці – через ручне управління

У цей час заборгованість бюджетів зросла на 5 мільярдів гривень, а зовнішній борг держави – на 96 мільярдів, наголосив Петро Андреєв.

«Це рекордний показник за всі роки роботи служби, такого ще не було за час незалежності. Результати для країни – вкрай негативні, через те, що в ручному режимі керували економікою урядовці та люди, наближені до них. Окрім заробітної платні, всі бюджетні статті, усі програми керувалися в ручному режимі», – сказав Петро Андреєв.

Серед прикладів зловживання бюджетними коштами голова КРУ наводить використання коштів Кіотського протоколу та кредитів МВФ на поточні потреби, а також закупівлю урядом Тимошенко машин швидкої допомоги та ліків проти грипу.

Однак Петро Андреєв відзначає, що значна частина корупційних схем продовжує діяти і за нової влади.

«У найбільших підприємствах державного сектору фінансові плани затверджуються наприкінці року. До цього директори розпоряджаються коштами на свій розсуд. Тенденція збереглася і зараз, за нового уряду. Однак чинні міністри ще не звільнили за це жодного директора. Люди, причетні до оборудок на суму понад 35 мільярдів гривень, продовжують працювати і робити те ж саме», – заявив Андреєв.

Голова КРУ пообіцяв 19 січня надати результати перевірки Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента.

Половина бюджету є емісійною – Тимошенко

Про те, що до рекордних фінансових зловживань вдався саме уряд Азарова, заявила у вівторок перед допитом у Генеральній прокуратурі екс-прем’єр Юлія Тимошенко.

«За минулий рік емісія проведена на суму 99,6 мільярда гривень. Це майже половина бюджетних коштів. Голова Національного банку – найближчий бізнес-партнер сина Януковича. Тож вони віддають ці кошти на рефінансування підконтрольних їм банків, – говорить Тимошенко. – Ці кошти тиснуть на економіку і стимулюють зростання цін. Куди вони ідуть у підсумку? Минулого року в офшори виведено 28 мільярдів доларів. Ця сума дорівнює річному бюджету України за 2010 рік».

Між тим, основні показники української економіки не підтверджують заяв ані Петра Андреєва, ані Юлії Тимошенко, зауважує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Емісія не була половиною доходів і не була істотною його частиною, – каже він. – Основне зростання інфляції було викликане зростанням економіки та тиском на підприємців, зростанням дохідної частини бюджету. Понад 80% видатків бюджету – це захищені статті бюджету, з яких кошти до офшорів у згаданих обсягах не йшли. Туди могли іти кошти із приватного сектору, де був перерозподіл власності. Звинувачення, які КРУ закидає Тимошенко, у більшості або не стосується сфери діяльності прем’єра або ж не доведені».

Експерт наголошує, що звинувачення у нецільовому використанні таких сум не підтверджені судовими рішеннями, а отже, автори подібних заяв можуть мати проблеми з українським та міжнародним законодавством.

Загалом експерти неохоче порівнюють імовірні обсяги фінансових зловживань урядовців Тимошенко та Азарова. За словами директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, на сьогодні актуальною є незалежна та комплексна оцінка фінансової діяльності обох урядів, однак така оцінка досі не виконана.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG