Доступність посилання

ТОП новини

Україна відзначила День Соборності


Київ – 22 січня, в день проголошення Акту возз’єднання УНР і ЗУНР у 1919 році, в Україні відзначили День Соборності.

У Києві Україну об’єднали «живим ланцюгом»



У рамках відзначення Дня Соборності громадські активісти у Києві «живим ланцюгом» з'єднали береги Дніпра.

Беручи приклад з першого «живого ланцюга» в Україні, котрий з’єднав Київ та Львів в січні 1990 року, учасники акції інсценували об’єднання обох берегів України на мосту Патона.

У заході взяли участь близько 1500 людей. Учасники взялися за руки і на знак єдності українського народу утворили «живий ланцюг» уздовж всього мосту.

Співаючи гімн України, під бій барабанів назустріч одна одній рушили дві групи учасників. Одна з них уособлювала ЗУНР, а інша – УНР. На середині мосту відбулось символічне братання.

Крім того, з обох берегів мостом пронесли два полотна – синього та жовтого кольорів. Після «об’єднання» їх склали у синьо-жовтий стяг.

До участі у акції міг долучитися кожен охочий за умови відсутності будь-якої партійної атрибутики.

За словами організаторів акції, їхньою головною метою є об’єднання українців під національними прапорами, а не роз’єднання на політичні табори.

Аналогічні акції відбулися в багатьох інших містах України.

«Живий ланцюг» у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Віче на Софіїській площі: «від Соборності українських земель – до єдності українського народу»

Під гаслом «Від Соборності українських земель – до єдності українського народу» у Києві біля храму Святої Софії відбулося Всеукраїнське віче за участю представників правих політичних партій та громадських організацій національно-демократичного напряму.

Учасники віча приїхали до Києва з усіх областей України, щоб на історичному місці, де 22 січня 1919 року було проголошено Злуку українських земель, відзначити цю дату.

На вічі ухвалили звернення до керівництва України з вимогою «припинити політику роз’єднання українців та репресії проти опозиційних партій і громадських організацій; забезпечити демократичний розвиток України», а також звільнити тих урядовців та чиновників, які захищають інтереси Кремля.

Звертаючись до українського народу, учасники віча закликали «єднатись і боротися за вільну, соборну Україну» усіх українців, якою б мовою вони не розмовляли, яку б релігію не сповідували.

За даними МВС, віче відбулось без провокацій та конфліктів поміж учасниками. На цьому заході були присутні близько десяти тисяч осіб.

Раніше міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов повідомив про наявність у правоохоронців інформації про можливе «кровопролиття», але 21 січня керівництво МВС оголосило, що інформація не підтвердилась.

За словами учасників віча з Житомирщини та Дніпропетровщини, при виїзді до Києва міліція намагалась перешкоджати рухові їхнього автотранспорту.

Тимошенко: День Соборності – це не акт громадянської непокори

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко привітала українців з Днем Соборності і закликала до єдності.

Про це йдеться у привітанні Тимошенко з нагоди Дня Соборності.

«День Соборності – це не акт громадянської непокори. Це спільне святкування об’єднання людей, які мешкають в різних частинах нашої держави. Це свято об’єднання Західної і Східної України. Це свято, яке дає надію на те, що народ України стане сильним, тому що буде єдиним», – зазначила Тимошенко.

«Ми сильні своєю різноманітністю. У Донецьку і Львові, Сімферополі і Чернігові, Чернівцях і Сумах хочуть жити в заможній європейській країні, де кожен матиме гарантовані соціальні та політичні права. Люди всіх національностей, які є громадянами України, мають однакові життєві устремління. Бо ми всі любимо Україну, прагнемо жити в мирі та злагоді. Хочемо в достатку виховувати своїх дітей. День Соборності має засвідчити, що ми єдині», – наголосила лідер БЮТ.

«Час збирати каміння» – Янукович

Президент України Віктор Янукович висловив упевненість, що у політиків, які закликають людей йти «на барикади», нічого не вийде.

Про це глава держави сказав у своєму виступі на урочистому зібранні у палаці «Україна» з нагоди Дня Соборності України.

За словами Януковича, сьогодні тема єдності знову набула колосальної ваги.

«Ми вступаємо в непростий період, коли заради трансформації України в сучасну економічно розвинуту демократичну державу, змушені вдаватися до непопулярних реформ, до безкомпромісної боротьби з корупцією, злодійством», – наголосив Президент.

Він зазначив, що громадяни України разом на Заході і на Сході повинні пройти через ці випробування гідно, як належить народу, що ставить перед собою амбітні цілі і вміє їх досягти.

Президент наголосив, що вперше за останні 20 років в Україні забезпечена політична стабільність і розпочато глибоку модернізацію держави.

«Це не подобається політикам, які через невміння об’єднувати зусилля, через нескінченні чвари привели країну до глибокої соціально-економічної кризи і тепер намагаються будь-якою ціною повернутися до влади», – зауважив Янукович. За його словами, ці політики говорять про політичні репресії, намагаються дискредитувати нашу державу в очах міжнародної спільноти.

«Вони знову кличуть людей на барикади, знову намагаються довести, що частина суспільства належить до патріотів і демократів, а інша – до їхніх антиподів. Ми це проходили п’ять років тому», – зазначив глава держави.
«З цього нічого не вийшло. Каміння виявилося розкиданим. Настав час його збирати», – додав він.

Янукович вкотре окреслив плани влади щодо проведення реформ і модернізації країни. Він попередив, що не всі кроки влади в цьому напрямку будуть популярними.

«Наш шанс – не в закликах іти на барикади, нищити і руйнувати, а в спроможності до консолідації, розвитку демократії та верховенства права, до подальшого об’єднання Сходу і Заходу. Цього вчить нас дата 22 січня, цього вимагає від нас відповідальність за Україну», – сказав Президент України.

Він пообіцяв, що докладе всіх зусиль, щоб громадяни України відчували себе єдиною родиною.

На честь Дня Соборності у Харкові утворили «живий ланцюг»

У центрі Харкова біля пам’ятника Тарасові Шевченку представники громадських організацій та опозиційних політичних сил сьогодні провели мітинг на честь Дня Соборності України.

Учасники акції промовили молитву, виконали гімн України, поклали квіти до пам’ятника, а також взялися за руки і на знак єдності українського народу утворили «живий ланцюг» – від вулиці Совнаркомівської до Іванова. Участь у заході взяли близько сотні людей.

Також під час урочистостей опозиційні партії Харківщини підписали декларацію про створення постійно діючої Координаційної Ради «з метою захисту громадських та державних інтересів в області».

Ще кілька десятків людей вже на майдані Свободи з пазлів виклали карту України і таким чином символічно поєднали усі області країни.

Крім того, зранку у Харкові відбулися офіційні урочисті церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку та монумента Незалежності. Участь у них взяли представники місцевої влади, депутати.

Покладання квітів чиновниками відбувалося з символікою та прапорами Партії регіонів. Державних прапорів було вкрай мало.

Великий державний прапор біля пам’ятного каменя на честь проголошення Незалежності України розгорнули активісти ВО «Свобода».

Кожен охочий зміг прикріпіти до полотнища листок із назвами тих чи інших понять, що єднають українців: «кров», «мова», «історія» тощо. До акції, за словами організаторів, долучилися близько двохсот людей.

Молодь Дніпропетровська утворила «ланцюг єдності»

Ініціативна молодь Дніпропетровська з нагоди Дня Соборності утворила «ланцюг єдності» в центрі міста.

Учасники «ланцюга єдності» зібралися на Набережній Дніпра і, взявшись за руки, рушили на Європейську площу, де ланцюг замкнувся у «коло єдності».

До кола могли долучатися представники громадських організацій та політичних партій, але за умови відсутності партійної атрибутики.

А на вечір акцію організувала молодь – викладення мапи України зі свічок, символізуючи в такий спосіб її соборність і неподільність.

У п’ятницю начальник ГУ МВС в Дніпропетровській області Віктор Бабенко заявив, що міліція братиме на замітку всіх дніпропетровців, які поїдуть на заходи до Дня Соборності в Київ.

«Живий ланцюг» у Львові

Відзначили День Соборності України і у Львові.

Напередодні у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася урочиста академія з нагоди відзначення Дня Соборності.

А в день самого свята поклали квіти до пам’ятника Михайлові Грушевському, до Меморіалу воїнам Української галицької армії та до могили Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича на Личаківському цвинтарі, до Меморіалу Українським Січовим Стрільцям на Янівському кладовищі.

У Львові також організували «живий ланцюг» від пам’ятника Степанові Бандері до пам’ятника Тарасові Шевченку.

********
Державним святом День Соборності України було встановлене Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку проголосили 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року – Станiслав (нині Івано-Франківськ).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG