Доступність посилання

ТОП новини

Перші українці повернулися з Лівії


Перший літак із евакуйованими людьми із Лівії, який приземлився в середу в російському аеропорту «Домодєдово» (неподалік Москви)
Перший літак із евакуйованими людьми із Лівії, який приземлився в середу в російському аеропорту «Домодєдово» (неподалік Москви)

Київ – Пізно увечері 23 лютого до столиці Росії із Лівії прилетіли 20 українських громадян – 19 дорослих і одна дитина. 24 лютого вони мають прибути до України.

«Зараз усі пішли по номерах, ми їх нагодуємо, – повідомив Радіо Свобода посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко. – Є люди на Донецьк, на Луганськ, на Київ, на Львів. Залізниця наша отримала вказівку – всіх із Москви забезпечити безкоштовними квитками».

Своїми враженнями про події в Лівії поділився у розмові з Радіо Свобода лікар Євген Шкробот, який працював лікарем у місті Гар’ян, 90-100 кілометрів південніше Тріполі.

«Не скажу за ситуацію по всій Лівії, бо вона досить неоднакова. У нас до 15-16 лютого було спокійно. А потім уночі – черги автоматні. І люди в лікарню почали поступати: і загиблі, і з кульовими пораненнями. Пішли операції. Одна була ситуація, коли родич загиблого увірвався до лікарні з пістолетом і погрожував – у стані істерики був. Вони взагалі люди емоційні. А такої небезпеки, щоб когось викрали – такого не було.

Найбільше шкоди було від хуліганів-підлітків. Коли поліція познімала форму, з’явилися банди з хлопчиків років 15-20. Під нашим будинком побили машину пакистанському професору. Але в нашій лікарні самі ж лівійці створили таку бригаду, яка ходила з патиками і ганяла таких хлопчиків», – розповів Євген Шкробот.

У найбільш неспокійні дні іноземні лікарі ночували в лікарні під охороною своїх лівійських колег.

За словами Євгена Шкробота, попервах було заплановано, що українські громадяни мали вилетіти з Лівії увечері 22 лютого:

«Нам у консульстві повідомили, що треба бути о п’ятій годині вечора в аеропорту і о восьмій мав бути виліт. Але літак не прилетів. Проте консул з нами зв’язувався по телефону до 2-3 ночі. Виліт планувався на 10 годину ранку», – зауважив Євген Шкробот.

Він не знає точної причини, чому український літак вчасно не зміг вилетіти з аеропорту Тріполі, але зазначив, що ситуація в аеропорту лівійської столиці дуже складна.

«Там робиться страшне: тисячі або навіть десятки тисяч людей. Переважно, єгиптяни та турки – чекають там на свої літаки, мабуть, добами. Прорватися неможливо, але ми побачили, що під’їжджають російські консульські машини – і збираються люди вилітати. Ми підійшли до них, запитали – вони люб’язно погодилися. Взяли наші паспорти, склали списочок. І потім зробили нам коридор – пройшли ми через натовп на реєстрацію і вилетіли другим рейсом (російського МНС)», – розповів Євген Шкробот.

За даними МЗС України, у Лівії перебуває близько трьох тисяч українських громадян, які працюють переважно у медичній сфері.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG