Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола автономного статусу Криму


Сімферополь – Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим регіонал Володимир Константинов публічно припустив можливість ліквідації статусу автономії. Кримська преса процитувала спікера: «Якщо людям краще жити в області, чому б і ні!». Через кілька днів парламентська прес-служба спростувала ці слова, які приписують Володимирові Константинову. Однак це не зупинило дискусію про можливість і необхідність скасування автономного статусу Криму, що розгорнулася і в традиційних мас-медіа, і в інтернеті.

Про можливість скасування кримської автономії Володимир Константинов заявив 7 червня в Ялті на засіданні українсько-російського громадського форуму «Взаємодія-2011», що проходив у рамках Міжнародного фестивалю «Велике російське слово». Він заявив, що «суспільство не готове до федералізації України», і як негативний приклад навів досвід автономії, яка «мало що дала» пересічному кримчанинові. Кримський спікер також зазначив, що тема скасування автономії не є закритою і залежить від бажання людей жити в автономії чи в області.

Після того, як про це повідомили кримські мас-медіа, чим викликали жваві дискусії і у традиційній пресі, і в інтернеті, наспіло офіційне роз’яснення. Прес-секретар спікера місцевого парламенту Алла Горєва сказала Радіо Свобода, що слова Володимира Константинова були «викривлені» і «вирвані з конкретного контексту». За її даними, голова Верховної Ради Криму вважає ідею ліквідації автономії «сумнівною з правового погляду» і «безперспективною по суті».

Голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов
Попри спростування, на підтримку першої заяви спікера виступила кримська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода». А от комуністи і представники кримської «Батьківщини» Володимира Константинова розкритикували, разом з тим припустивши в різній мірі, що план влади ліквідувати кримську автономію може існувати.

Скептично до цього поставилися лише представники Меджлісу.

Статус автономії чи посада спікера під загрозою?

Відомий кримський політолог Андрій Никифоров переконаний, що насправді жодних планів ліквідації автономного статусу Криму нинішня влада не має. Офіційний Київ повністю контролює ситуацію в Криму, автономія зараз для неї абсолютно безпечна, більше того, вигідна українській владі, вважає він.

За словами політолога, нова влада намагається знайти і нові формати застосування кримської автономії. З неї роблять своєрідну «пральну машину» для бюджетних надходжень, каже Андрій Никифоров.

Власне, цим і займається тут, на його погляд, знаменита команда Василя Джарти, нинішнього кримського прем’єра-регіонала, вихідця з Донеччини. Відмовлятися від такої «пральної машинки» ніякого сенсу політолог не бачить. До того ж зараз якоюсь дестабілізацією чи іншими загрозами кримська автономія злякати центральну владу України не може, зазначив Никифоров.

Разом з тим кримський політолог вважає, що Володимир Константинов,
«так і не став політиком», «не навчився зважувати кожне своє слово». Водночас Никифоров сказав, що нинішній політичний скандал ніяк не вплине на політичну кар’єру Константинова, оскільки вона повністю залежить від Президента Віктора Януковича та його найближчого кола.

Цей скандал збігся з появою неофіційної інформації, яку, втім, підтвердили Радіо Свобода кілька джерел у Верховній Раді Криму, про високу ймовірність заміни Володимира Константинова на посаді кримського спікера на вихідця з Донеччини Віталія Нахлупіна. Він є членом згадуваної «команди Джарти» й очолює Постійну комісію кримського парламенту з питань бюджету і фінансів. Преса його називає «мозковим центром» кримського прем’єра. Правда, за даними з цих же джерел, ще не вирішено, коли міняти спікера – зараз чи ближче до виборів 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG