Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську ровесникам єгипетських пірамід загрожує знищення


Будівництво котеджів для заможних луганців поблизу стародавніх курганів
Будівництво котеджів для заможних луганців поблизу стародавніх курганів

Луганськ – У Луганську на місці історичних курганів будують котеджне містечко. Стародавнє поховання вподобали місцеві багатії. Археологи сумніваються, що кургани вдасться зберегти в первинному вигляді, і хочуть провести розкопки. Однак зробити це не так просто.

Місце на околиці Луганська якнайкраще підходить під елітне житло: з одного боку дендропарк, із іншого – дубовий гай. Щоправда, відколи в цій місцевості ще у 2004 році виділили землю під забудову, дерев значно поменшало, а на їхньому місці почали з’являтись будинки у декілька поверхів.

Новітні «фортеці» замість курганів
Нові господарі загрожують не тільки рослинності, а й курганам, які тут ніхто не чіпав 4 тисячі років. Коли відводили землю під забудову, археологічну експертизу або не проводили, або провели неякісно, впевнений голова громадської організації «Луганська археологічна спілка» Олексій Бритюк.

«Кожен такий курган – унікальний. Не буває двох однакових. Під таким пагорбом обов’язково є поховання людей, причому людей не простих, а вождів, царів, жерців, воїнів. Ховали людей з інвентарем. Я не скажу, що це коштовності. Ясна річ, що золото в бронзовий вік не було поширене. Але будь-які предмети з кургану можуть потрапити на чорний ринок», – розповідає Олексій Бритюк.

«Не чіпайте кургани – там душі наших предків»

Розкопки одного з курганів, фото: Олексій Бритюк
Торік у цій місцевості археологи дослідили одне з поховань. Також науковцям вдалося знайти стародавнє поселення кочівників і встановити, що поряд є ще один курган. Втім, щоб його дослідити, потрібно домовлятися з власниками землі. Належать ділянки людям не бідним.

Утім, на забудовників міг би вплинути авторитет Партії регіонів, яка має більшість в органах місцевого самоврядування на Луганщині. Колишній голова області, а нині керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов у коментарі Радіо Свобода розповів: «Коли відбулося розпаювання землі, то деякі фірми почали розорювати кургани. І тоді я висловив свій погляд про те, що не чіпайте кургани – там душі наших предків».

Начальник обласного відділу туризму і охорони спадщини Володимир Виборний повідомив напередодні, що законність відведення землі вже три місяці як перевіряє районна прокуратура.

«Курган внесений у список щойно виявлених об’єктів. І зараз там працюють працівники прокуратури. Вони перевіряють законність відводу землі. Якщо виявиться, що все зроблено неправильно, то винесуть протест, і буде ухвалюватися рішення», – заявив посадовець.

Точна кількість курганів не відома

Тут стануть усе нові котеджі
Проте мало хто вірить, що будинки можуть знести, а землю повернути у держвласність. В Україні подібні справи зазвичай вирішуються на користь забудовника.

Тим часом будівництво поряд зі стародавніми похованнями триває.

Скільки взагалі курганів у Луганській області, достеменно не відомо. Експерти називають приблизні цифри – від 5 до 15 тисяч. Скільки курганів уже знищено – порахувати ще складніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG