Доступність посилання

ТОП новини

Чехи найбільше довіряють каналам громадського телебачення і радіо


Прага – Канали чеського громадського телебачення і радіо – найбільш авторитетні і найбільш улюблені. І цього року вже вкотре чехи однозначно сказали, що громадському телебаченню та радіо довіряють найбільше – за чесність, об’єктивність та оперативність. Довіра чехів до громадського мовлення – найвища похвала журналістам, але також державі, яка вчасно відокремила інтереси громадськості від приватного капіталу.

У Чехії громадськими називаються теле- і радіоканали, якими керує рада незалежних, обраних на засадах голосування членів – переважно відомих та авторитетних у країні фахівців. Саме ця рада призначає керівників громадських телевізійних і радіоканалів. Телебачення має таких три – цілодобовий інформаційний телеканал ЧТ24 (Česká televize-24), а також ЧТ1 і ЧТ2, і один радіоканал «Чеське радіо один» (Český rozhlas 1).

Після перемоги Оксамитної революції 1989 року здобувати авторитет громадським телеканалам було нелегко. В ефір вийшли відразу два потужні приватні комерційні канали, за якими стояли не менш потужні економічні інтереси. Були і спроби певних політичних груп нав’язати громадському телебаченню, так би мовити, свою людину на посаду голови.

І взимку 2000 року на захист свого телебачення на головній Вацлавській площі столиці зібралося близько одного мільйона чехів. Вони своє, тобто громадське, телебачення відстояли. Посаду голови національної ради, як і президента громадського телебачення, зайняли фахівці з найвищою довірою суспільства.

Так справа громадського мовлення зрушила з місця. Велику підтримку чехи тоді відчули і від свого тодішнього президента – дисидента і політика Вацлава Гавела, який також вийшов на площу підтримати співгромадян зі своїм традиційним гаслом «Правда і кохання переможуть». І перемогли.

Об’єктивність і правда

Як показало останнє опитування громадської думки, проведене відомим виданням Reader’s Digest, канали чеського громадського теле- і радіомовлення цього року знову виявились найбільш гідними довіри.

Громадське мовлення для чехів – беззаперечний знак правдивої, точної, об’єктивної інформації, розповіла Радіо Свобода Люціє Српова, яка проводила опитування.

«Чехи назвали свої улюблені теле- і радіоканали, сказали, кого найбільше слухають чи дивляться – це канали громадського теле- і радіомовлення. Цього року ми їх ще додатково запитали, який із каналів вони порадили б слухати чи дивитись іншим. Тобто мова йде про довіру до каналів. Наші запитання вимагали точної відповіді. Думаю, що їхні відповіді точно описали суть: громадським каналам чехи довіряють найбільше, тому що вони правдиві, об’єктивні, стислі, швидкі та інформативні», – вважає фахівець.

Національна історія, культура, література у програмах

Громадське телебачення в Чехії – це широка і дуже різноманітна мережа програм із національної історії та культури. Це й оперативна інформація, наприклад, про те, де і як краще за менші гроші відпочити, хто збудував найстаршу в країні капличку і таке інше.

І, звичайно, це інформація про поточні події вдома і за кордоном, причому найчастіше – від учасників подій. Словом, чехи звіряють правдивість інформації за своїм, тобто громадським мовленням.

Палата депутатів Парламенту Чехії ухвалила рішення, згідно з яким від 1 листопада цього року громадським каналам має бути заборонено транслювати рекламу. Рішення набуде чинності після того, як його схвалить Сенат і підпише президент.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG