Доступність посилання

ТОП новини

Захист Тимошенко хоче суду над Януковичем


Київ – Юлія Тимошенко на засіданні Печерського районного суду Києва звинуватила слідчого Генеральної прокуратури Олександра Нечвоглода у тому, що він давав незаконні розпорядження стежити за нею. Колишня Прем’єр-міністр України, яку судять за газові угоди з Росією, порівняла таку практику зі сталінськими часами. За словами Тимошенко, про це свідчать матеріали кримінальної справи, які нині досліджує суддя Родіон Кірєєв. Генпрокуратура наразі не відреагувала на цю заяву. Тим часом захист Тимошенко спрямував до канцелярії Печерського суду офіційну заяву про порушення кримінальної справи проти Президента Віктора Януковича.

На початку засідання у п’ятницю суддя Родіон Кірєєв знову не дозволив журналістам проводити фото- і відеофіксацію судового засідання у справі Юлії Тимошенко. Адвокати підсудної наголошували, що на даному етапі у суді не допитують свідків і немає підстав відмовляти у клопотанні.

Крім того, Кірєєв учергове відмовився розглядати заяву про свій відвід, назвавши її «намаганням затягнути розгляд справи».

З тим суд перейшов до дослідження матеріалів кримінальної справи.

Рішенні про взяття під варту ґрунтувалося на неправдивих даних – Тимошенко

У 12-му томі знайшлася довідка Служби безпеки України про місце проживання Юлії Тимошенко. Підсудна відзначила, що документ є, за її словами, підтвердженням протизаконності утримання її під вартою ось уже чотири тижні.

«Те, що було підставою для зміни запобіжного заходу – нібито незнання моєї адреси проживання – було неправдою. Санкція на арешт, яку давали, в принципі, не спиралася на правду. Тут чітко вказана адреса. Крім того, розташування встановлене з супутників космічних. Тут у вас карта, чітко показано на карті місце проживання», – сказала Тимошенко.

Утім, суддя Родіон Кірєєв на це зауваження відповів так, як і на багато інших заяв сторони захисту. Він заявив, що підсудна влаштовує «цирк». «Не треба перетворювати судове засідання на цирк!» – попередив Кірєєв.

У діях Тимошенко відсутні ознаки злочину – адвокат

Адвокат Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк обурився тим, що Генпрокуратура не порушує кримінальну справу проти Президента Віктора Януковича, міністра енергетики Юрія Бойка та голови правління компанії «Нафтогаз» України Євгена Бакуліна за тими ж обставинами, за якими вона звинувачує Юлію Тимошенко.

«Захистом подано до канцелярії Печерського суду заяву Юлії Тимошенко про порушення кримінальної справи стосовно аналогічних угод. Але те, що Генеральною прокуратурою не ухвалюється рішення про порушення кримінальної справи, свідчить про те, що і у діях Юлії Тимошенко відсутні ознаки злочину. Або треба порушувати кримінальну справу по тих угодах, або треба звільняти Юлію Тимошенко і закривати кримінальну справу», – наголосив Плахотнюк.

Натомість народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник назвав це піар-акцією БЮТу і спробою відвернути увагу від суті справи. На його думку, ініціатива не матиме успіху.

Не сприйняв аргументації і суддя Родіон Кірєєв, який удванадцяте відмовив захистові у зміні запобіжного заходу щодо Юлії Тимошенко.

Головуючий у справі також оголосив, що наступне засідання відбудеться у понеділок, 29 серпня. Перед цим Тимошенко просила в судді кілька робочих днів, щоб її захист міг зустрітися з нею у СІЗО, оскільки на вихідні, за її словами, це зробити неможливо.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG