Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: «Я не визначала ціну газу на 10 років!»


Київ – У середу Юлія Тимошенко нарешті погодилася дати в Печерському районному суді Києва свідчення у справі проти неї. У них екс-прем’єр спростувала всі пункти обвинувачення і попросила закрити справу за відсутності складу злочину. Суд їй відмовив. Докази, наведені підсудною, не змінять перебігу справи і не прискорять її завершення, вважає і сторона обвинувачення, і представники парламентського комітету з правосуддя.

Юлія Тимошенко погодилася свідчити у своїй справі, хоча ще вчора заявляла, що даватиме свідчення лише тоді, коли суддя погодиться допитати всіх свідків та експертів, яких вона пропонувала, і коли вона отримає ще дві доби на підготовку.

Даючи покази, лідер «Батьківщини» поетапно спростовувала всі тези обвинувачення. Вона заявила, що формування її позитивного іміджу, про яке там ідеться, є не злочином для політика, а його обов’язком. Вона запевнила, що не імітувала подолання газової кризи, як написала прокуратура, а подолала її, оскільки в час її прем’єрства Україна отримувала газ за ціною, удвічі нижчою за ринкову.

Юлія Тимошенко вказала, що її обвинувачують на основі факсимільних копій документів, які в експертизі обвинувачення названі оригіналами. А крім того, сказала Тимошенко, обвинувачі говорять про збитки державі, але не спираються на бухгалтерську звітність і не наводять доказів того, що вона мала на меті особисту вигоду під час газових перемов.

Зрештою, екс-прем’єр вже увісімнадцяте попросила закрити справу через відсутність складу злочину й відпустити її. Суддя Родіон Кірєєв відмовив.

Чи буде вирок у п’ятницю?

На суді представники Генпрокуратури кілька разів заявляли, що свідчення Тимошенко майже не містять нової інформації та доказів її невинуватості. Більше того, її звинуватили в надмірному цитуванні законів та наведенні порівнянь, що справи не стосуються. Подібну думку поділяє і депутат-регіонал, член комітету з питань правосуддя Вадим Колесніченко.

«Судовий процес уже «перевалив» за половину, але не можна говорити, що він завершиться днями. Це питання щонайменше 2-3-х тижнів. Тимошенко обрала не правову, а політичну стратегію захисту, і її заяви розраховані не так на суд, як на прихильників», – сказав Колесніченко.

Раніше депутати-б'ютівці та деякі експерти говорили, що вирок можуть оприлюднити в п’ятницю, понеділок чи вівторок.

Угоди 2009 року передбачали зміну ціни за бажанням сторін

Даючи свідчення, Тимошенко зауважила, що коли тодішній Президент Віктор Ющенко відкликав очільника «Нафтогазу» Олега Дубину з Москви у 2008 році і той не зміг підписати більш вигідних газових угод, вона мала намір його звільнити. Віктор Ющенко днями свідчив у суді, що не відкликав Дубину з переговорів у Росії.

Колишній Прем’єр-міністр озвучила ті пункти газових угод, які дають змогу змінювати базову ціну на газ. А отже, за її словами, не вона завела Україну до газової пастки, бо угоди 2009 року не зобов’язують 10 років поспіль купувати блакитне паливо в Росії за високою ціною.

«Пункт 4.4 угоди. Цитую: «Якщо якась зі сторін заявить, що ситуація на ринку змінилася і ціна в контракті не відображає ринкових умов, сторони можуть відповідно до контракту визначити нову ціну». Досі діє й попередня угода, яка передбачає, що протоколи про базову ціну треба прописувати щороку», – заявила екс-прем’єр.

Тимошенко не може побачитися з духівником

Ще одна деталь: на останніх засіданнях Юлія Тимошенко, як і раніше, просила надати їй додатковий час. Для отримання не лише юридичної, а й духовної допомоги. Утім, вчора й сьогодні на її прохання виділити бодай півгодини для спілкування з її духовним наставником суддя відмовив.

Раніше екс-прем’єр не розповідала журналістам про свого духівника. Він є настоятелем головного собору УПЦ Київського патріархату, розповів про духовного наставника Тимошенко під час перерви в суді народний депутат від БЮТ Віталій Чудновський.

«У Юлії Тимошенко дійсно є духовний наставник. Це протоієрей Борис Табачек, настоятель Свято-Володимирського кафедрального собору в Києві. У нього вона традиційно сповідується і проводить певний час. На жаль, українське законодавство не дозволяє спілкуватися зі власним духівником у СІЗО, тож захист Тимошенко попросив суддю дозволити це під час перерв у засіданнях. Але Юлію Володимирівну позбавили можливості задовольняти свої духовні потреби», – зазначив Чудновський.

У середу також стало відомо, що скарги на ці та інші дії судді Родіона Кірєєва вже розглядає Вища рада юстиції, хоча провадження щодо незаконності його дій ще не відкривали.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG