Доступність посилання

ТОП новини

Вибір України і промах Віктора Януковича (європейська преса)


Прага – Офіційні особи ЄС підтвердили готовність підписати з Україною угоду про зону вільної торгівлі вже до кінця цього року. Чільники Європарламенту вважають економічні вигоди цієї угоди у приблизно 22 мільярди євро на рік такими, що переважають політичні ризики відносин ЄС із Україною, включно з невдоволенням у Брюсселі судом над Юлією Тимошенко та ризиками обурення цією угодою з боку Росії. Оглядачі також вважають, що цьогорічний Ялтинський міжнародний форму на початку вересня показав важливість міжнародного вибору України, який визначає майбутню форму Європи та її власний суверенітет. У пресі вкотре зауважують, що «в останні тижні пан Янукович виявив, як він помилявся», коли потрапив під хвилю телефонних дзвінків з боку чільників Заходу, які наполягають на тому, що для здійснення бажання Києва мати зону вільної торгівлі з Європою необхідно «звільнити Юлію Тимошенко і не перешкоджати їй брати участь у наступних президентських виборах».

Агентство «Ройтерз» повідомляє зі своїх джерел, що ЄС сподівається підписати угоду про зону вільної торгівлі з Україною вже до кінця цього року. Про це сказав журналістам у четвер в Брюсселі Філіп Куїссон, який очолює від Єврокомісії переговорну групу ЄС у цьому діалозі з Києвом. Згадане агентство також відзначає, що укладення цієї угоди з Україною фактично вже узгоджено в ЄС, незважаючи на політичні проблеми з владою Віктора Януковича у зв’язку з судом над колишнім головою уряду Юлією Тимошенко та можливим обуренням із боку Росії. Тут також відзначено, що у зміцненні стосунків ЄС із Україною бере гору економічний інтерес. Угода з Україною несе зростання торгового обороту на понад 20 мільярдів євро на рік. І Брюссель приваблюють в Україні великі енергетичні запаси – вугілля, електроенергетика. Куїссон також відзначив, що на тижні, що минає, українська сторона на переговорах із Брюсселем погодилася «взяти до уваги наші головні застереження». Йшлося про гарантії транзиту російського газу через Україну і товарні обмеження для Києва стосовно продукції села, особливо цукру. Тут також наводяться запевнення українського чільника на переговорах із ЄС, віце-прем’єра Андрія Клюєва, який переконував цими днями керівництво Європи, що нова угода з ЄС стане для України «потужним стимулом для її економічного розвитку» і зближення з Євросоюзом.

Лондонський часопис «Економіст» цитує слова європейського чільника, міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, який наголосив нещодавно на Ялтинському європейському форумі, що Європа розглядає «Україну як майбутню виробничу гавань Європи, а не лише як територію, через яку пролягає транзитна труба». Впливове видання у своєму редакційному матеріалі також цитує міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, який відзначив не лише важливість щорічного Ялтинського європейського форуму, організованого українським олігархом Віктором Пінчуком, але й значну ймовірність того, що не імперським силам доведеться визначати долю України. Тут також відзначено, що суд над Юлією Тимошенко наочно ілюструє відмінність проєвропейської риторики Віктора Януковича від його явної пострадянської поведінки. «Янукович не очікував, що арешт Тимошенко стане головним гальмом на переговорах України з ЄС», – наголошує «Економіст» і далі зауважує: «Останніми тижнями пан Янукович виявив усю хибність його позиції». Особливо явним стало це під час хвилі телефонних дзвінків до Президента України від лідерів Заходу, які висловили у своєму посланні головне: «...щоб бажання Януковича мати договір про зону вільної торгівлі з Європою здійснилося, треба звільнити пані Тимошенко і не перешкоджати їй брати участь у наступних президентських виборах». Це послання Заходу підтвердив у Ялті і Карл Більдт. Тут також ідеться про слабкість аргументів України на газових переговорах із Москвою та «презирливе» ставлення до Януковича з боку тандему Путіна-Медведєва в умовах, коли Захід також критикує погіршення бізнесового клімату в Україні. Все це загрожує Києву, як резюмує «Економіст», «у разі відсутності більшого успіху залишитися у пострадянській пастці».

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що Президент України вже вирішив, кого призначити на місце померлого нещодавно голови кримського уряду Василя Джарти. «На кримську амбразуру кидають Павла Бурлакова», – оголошує російське видання і наводить думки експертів із цього приводу. Деякі з них вважають, що оголошення такого рішення гальмується ймовірними наслідками візиту Віктора Януковича до Москви цієї суботи. Також не виключають, що призначення Павла Бурлакова, одного з земляків Януковича, може бути лише «перехідним», до визначення позицій Сімферополя щодо можливого напливу російських інвесторів на півострів, якщо вдасться домовитися з Кремлем щодо газу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG