Доступність посилання

ТОП новини

Пільгова дилема: уряд між кредиторами і ветеранами-«афганцями»


Ветерани-«афганці» продемонстрували недавно, що готові боротися до кінця
Ветерани-«афганці» продемонстрували недавно, що готові боротися до кінця

Київ – Представники громадських організацій, що вимагають відновлення пільг, вийшли з переговорного процесу з урядом. Зараз вони ведуть переговори з парламентськими фракціями і не виключають, що знову вдадуться до протестних акцій. Представники Партії регіонів вважають, що в питанні пільг можна досягти компромісу. Між тим, на думку оглядачів, уряд опинився у дуже складній ситуації, адже відмова від скасування пільг ускладнить ситуацію на переговорах із МВФ.

Представники громадських організацій, які минулого тижня здійснили спробу штурму будівлі парламенту, протестуючи проти скасування пільг, не змогли порозумітися з віце-прем’єром Сергієм Тігіпком.

«Ми сказали Сергію Леонідовчиу, що виходимо з переговорів. Він сприйняв це нормально. Тому що сьогодні законопроект є вже у власності парламенту. А наша вимога, щоб він був не просто відкладений, а саме скасований», – повідомив Радіо Свобода керівник громадської організації «Ніхто, крім нас» Борис Новожилов.

Регіонали обіцяють компроміс

Борис Новожилов не виключає, що акції протесту проти скасування пільг буде поновлено, а також того, що влада вдасться до репресивних заходів проти учасників акції. Проте головна вимога організацій, що виступили проти скасування пільг, залишається незмінною, наголошує лідер «Ніхто, крім нас».

Між тим, проект держбюджету на наступний рік, який парламент прийняв до розгляду, розробили зі врахуванням того, що пільги вже буде скасовано. І хоча міністр фінансів Федір Ярошенко це заперечив, проте депутати, як опозиціонери і представники більшості – комуністи, підтверджують це.

Член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці депутат-регіонал Олександр Стоян вважає, що як закон, так і проект бюджету можна доопрацювати так, внести зміни, які влаштують усіх.

«Наприклад, закон набуде чинності не з наступного року, а пізніше. Це все можливо зробити при доопрацюванні до другого читання», – запевняє депутат-регіонал, додаючи, що зміни можна так само внести і в проект держбюджету.

Влада готується до оборони

Натомість, заступник голови парламентського комітету з питань фінансів депутат-комуніст Євген Царьков зазначає, що уряд опинився в дуже непростій ситуації, адже відмова від скасування пільг ускладнить позицію на переговорах з МВФ, від якого уряд сподівається отримати кредит у 15,5 мільярдів доларів. За словами Євгена Царькова, на збереження пільг у повному обсязі необхідно близько 70 мільярдів гривень.

«Микола Янович «зліпив» бюджет із дефіцитом у 2,5 %, як того хотів МВФ. Якщо зберегти пільги в теперішньому обсязі, то дефіцит бюджету збільшиться до 5–7%. Тому, якщо уряд піде на відновлення пільг, то МВФ не дасть цих 15,5 мільярдів. З іншого боку, і народ не можна отак нахабно послати. Образити пенсіонерів можна, але є інша категорія громадян, наприклад, ветерани-«афганці», які можуть показати владі кулак», – каже депутат-комуніст.

Між тим, у Києві біля державних установ значно посилені заходи безпеки. Зокрема, біля парламенту та урядових будівель встановлено нові огорожі, біля яких чергують посилені міліцейські наряди.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG