Доступність посилання

ТОП новини

Довибори до кримського парламенту: Партія регіонів «обкатує» нові виборчі технології?


Сімферополь – У Криму триває виборча кампанія до місцевого парламенту. 13 листопада в одному з мажоритарних виборчих округів у Сімферополі пройдуть вибори депутата Верховної Ради автономії замість народного обранця від Партії регіонів Олександра Ануфрієва, який помер на початку вересня. До дня голосування ще два тижні, а місцева преса вже пише, що регіонали під час цієї виборчої кампанії відпрацьовують спеціальні технології, щоб використати їх на наступних виборах до Верховної Ради України 2012 року.

Спостерігачі відзначають невисоку виборчу активність партійних структур і власне кандидатів, попри те, що місцева преса багато пише про перебіг цієї кампанії. Експерти пов’язують це з політичною апатією кримчан, а самі виборці кажуть, що доля єдиного депутатського мандату уже відома – Партія регіонів його нікому не віддасть.

Місцева преса пише, що в 13-му виборчому окрузі на виборах до кримського парламенту «відпрацьовуються» технології, які регіонали збираються використати на виборах Верховної Ради України 2012 року. Кримський політолог Андрій Никифоров переконаний, що кримчани сьогодні не готові цьому перешкодити.

«У кримчан є розчарування в політиці загалом. На тлі зниження громадської активності, коли всім все байдуже, такі технології добре працюють, вони стають ефективними», – каже політолог.

Одна з таких передвиборчих технологій – перебирання владою повного політичного контролю за місцевими виборчими дільницями. Для цього від різних партій, більшість із яких в Криму існують лише на папері, були зареєстровані так звані «технічні кандидати». Вони запропонували своїх людей до дільничних виборчкомів, а потім знялися з виборів.

Одна з місцевих газет минулого тижня написала, що вибори закінчилися тоді, коли зареєстрували технічних кандидатів: «Уявіть вибори, де в комісії сидять 3–4 людини від КПУ, БЮТ і Грача, а також 16 осіб від регіоналів та їхніх «привидів».

Голосуй – не голосуй, а переможець відомий?

Після того, як Виборча комісія АРК припинила реєстрацію 13 кандидатів на депутата, які виявилися «технічними» учасниками виборчого процесу, залишилося 7 реальних претендентів на депутатський мандат.

Дмитро Полонський від «Руської єдності» та Олександр Остапенко від КПУ вже є депутатами, але Сімферопольської міськради. Ще один комуніст – Федір Паркосіді – балотується від Комуністичної партії робітників і селян Леоніда Грача. Попри тиск на лідерів місцевих «бютівців», кримська організація «Батьківщини» висунула свого кандидата – керівника її секретаріату Олександра Юр’єва. Висуванці Партії нового покоління і партії «Віче» нічим широкому загалові не відомі.

А от кандидат від регіоналів – Сергій Донич – майже десятиліття був міністром охорони здоров’я Криму, і його вважають фаворитом цієї кампанії. На його підтримку уже висловився голова Верховної Ради автономії Володимир Константинов. А про те, що екс-міністр обійме у кримському парламенті посаду голови Постійної комісії із соціальних питань, місцеві журналісти пишуть як про доконаний факт.

Разом з тим політолог Андрій Никифоров вважає, що ці проміжні вибори насправді можна розглядати ще й як тест на здатність «макіївської команди» отримати підтримку кримчан без свого лідера Василя Джарти, який помер 17 серпня.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG