Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія розкритикувала виборчий законопроект Януковича


Київ – Народні депутати запланували на четвер розгляд ряду законопроектів про парламентські вибори. Тим часом Венеціанська комісія закликала Верховну Раду не змінювати виборчу систему в Україні у той спосіб , що запропонувала провладна Партія регіонів. Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт заявив, що хоча мажоритарно-пропорційна система діє у низці країн Європи, однак в Україні є негативний досвід її застосування. Керівник Венеціанської комісії, промовляючи на комітетських слуханнях у Верховній Раді, закликав парламентську більшість знайти консенсус із опозицією і узгодити спільний проект закону про вибори депутатів парламенту.

Парламентська асамблея Ради Європи, Венеціанська комісія рекомендують Україні не запроваджувати змішану систему парламентських виборів, а встановити регіональну систему з відкритими списками. Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт під час комітетських слухань щодо законопроектів про вибори народних депутатів. За словами Маркерта, змішана система виборів є дуже проблематичною, а Україна вже мала негативний досвід проведення виборів за таким принципом.

«Для Венеціанської комісії важлива принципова зміна виборчої системи. В українських реаліях змішана система може призводити до зловживань. Таким чином, Парламентська асамблея і Венеціанська комісія пропонують не вводити змішану систему, а змінити існуючу систему на пропорційну, що базується на регіональних відкритих списках для виборів до Верховної Ради», – сказав Маркерт.

Регіонали змінили зміст проекту, проаналізованого Венеціанською комісією

Крім того, він зауважив, що законопроект про вибори народних депутатів, напрацьований представниками більшості і зареєстрований у Верховній Раді, має низку відмінностей від проекту закону, напрацьованого робочою групою при Президентові України на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, і який аналізувала Венеціанська комісія. На цьому ж наголосив і член робочої групи, депутат від Нашої України – Народної Самооборони Юрій Ключковський.

«У ньому є істотні зміни, які обговорювалися на робочій групі і були зняті робочою групою, але з’явилися у цьому тексті законопроекту», – наголосив Ключковський.

Виборча реформа має відбуватися в умовах консенсусу

Томас Маркерт також закликав провладну більшість дослухатися до думки опозиції і проводити виборчу реформу лише в умовах консенсусу між політичними силами. Перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова запевнила секретаря Венеціанської комісії, що саме з такою метою і створювалася робоча група при Президентові.

«Єдиною і головною метою створення робочої групи було об’єднання зусиль різних парламентських сил, різних інститутів громадянського суспільства, фахівців, які професійно займаються напрацюванням виборчого законодавства, в тому числі залучити до цього процесу міжнародних експертів», – наголосила Ємельянова.

Раніше керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, заявив, що депутати з більшості будуть з увагою ставитися до запропонованих опозицією змін до законопроекту про парламентські вибори.

Проект закону про вибори до Верховної Ради, внесений більшістю, передбачає змішану систему, за якою 50 відсотків депутатів пропонується обирати за партійними списками, а іншу половину – в одномандатних округах. Крім того, законопроект містить норму про підвищення прохідного бар'єру для партій до 5 відсотків, забороняє участь у парламентських виборах блоків та передбачає, що у бюлетені для голосування буде виключена графа «Проти всіх».

Крім того, у парламенті зареєстровано ще чотири проекти закону про вибори, у яких не йдеться про відновлення змішаної системи виборів. Утім, заступник голови фракції БЮТ-Батьківщина Андрій Кожем'якін наполягає на необхідності відкликати з розгляду усі законопроекти про вибори народних депутатів України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG