Доступність посилання

ТОП новини

Україна далі сприймається найкорумпованішою в Європі – звіт Transparency International


Місце України у звіті Transparency International
Місце України у звіті Transparency International
Прага – Україна далі сприймається як найкорумпованіша країна Європи. Про це йдеться в новому звіті міжнародної антикорупційної організації Transparency International. Україна в «Індексі сприйняття корупції» є на 152-му місці у світі з індексом 2,3 – це найгірший результат серед європейських країн.

Попри обіцянки влади почати серйозну боротьбу з корупцією, Україну знову називають серед найбільш корумпованих за їхнім сприйняттям країн світу. Згідно з «Індексом сприйняття корупції», який щорічно готує міжнародна антикорупційна організація Transparency International, Україна отримала індекс 2,3 і поділила 152-е місце з Таджикистаном, опинившись в оточенні переважно африканських країн. Таким чином, держава погіршила свій минулорічний результат, який становив 2,4.

Сприйняття корупції Transparency International вимірює за шкалою від нуля до десяти, де нуль – сприйняття абсолютної скорумпованості, а 10 – абсолютної чистоти. Найближче до ідеалу цього року підійшли Нова Зеландія, Данія, Фінляндія, Швеція та Сінгапур. П’ятірка лідерів залишається з роками практично незмінною, змінюється лише порядок. Так само і лідером за сприйняттяму корупції впродовж багатьох років є Сомалі. З тією лише різницею, що 2011 року ця країна поділила репутацію найбільш корумпованої країни світу з Північною Кореєю, яка вперше увійшла до списку.



Індекс сприйняття корупції, за словами координатора програм для країн колишнього Радянського Союзу Світлани Савицької, хоч і не може виміряти саму корупцію, є орієнтиром для інвесторів – наскільки корумпованою вважають країну ті, хто там живе і працює.

«Дуже часто закордонний інвестор звертається до цього індексу для того, щоб побачити загальну картинку з корупцією в країні. Бо тут ідеться про корупцію в державному секторі», – пояснює експерт Transparency International.

Показові антикорупційні процеси можуть призвести до зворотного ефекту

Натисніть, щоб завантажити звіт
Натисніть, щоб завантажити звіт
При цьому Світлана Савицька зазначає, що спроби влади в глибоко корумпованій країні проводити демонстративні антикорупційні процеси можуть мати зворотній результат для сприйняття корупції.

«Дуже часто буває важко передбачити, який буде вплив показових антикорупційних справ. Часто люди схильні не довіряти урядові, особливо як у випадку з процесом над Юлію Тимошенко, бо коли справу розглядають ретроспективно, це підриває довіру до закону та до уряду», – пояснює Світлана Савицька з Transparency International.

Переглянути звіт у інтерактивному форматі можна тут.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG