Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники роздали будяки за брутальне порушення прав людини


Премія «Будяк року»
Премія «Будяк року»
КиївЛауреатів антипремії «Будяк року» оголосила сьогодні Українська гельсінська спілка. Премію присуджують за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав людини. Цьогорічного «Золотого будяка» присудили Віктору Януковичу. В Адміністрації Президента подію наразі не коментують.

Лауреатами антипремії «Будяк-2011» стали Національний банк України – «за порушення права на приватність», прем’єр Микола Азаров, віце-прем’єр Сергій Тігіпко та міністр фінансів Федір Ярошенко – «за незаконні дії щодо судової влади і неповагу до інституту правосуддя».

Окрему номінацію отримав і окружний адміністративний суд Києва – «за порушення свободи мирних зібрань».

Золотий будяк – Президенту

Але головного – золотого будяка – за «систематичне використання своїх повноважень для обмеження прав і свобод та байдужість до масових порушень прав людини» правозахисники присудили Президенту України Віктору Януковичу. Він виступав ініціатором і підписував закони, спрямовані, зокрема, на обмеження незалежності суддів, а також залишався байдужим до звернень правозахисних організацій на його адресу. Про це говорить член журі конкурсу, представник Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

«Президент підписував закони, які суттєво порушували право на справедливий судовий процес. Підписав низку законів, які порушують права людини, зокрема, дискримінаційну пенсійну реформу (внаслідок якої зменшилися пенсії). Враховуючи те, що Президент фактично контролює правоохоронні органи та суди, варто згадати порушення сумнівних кримінальних справ проти опозиційних політиків, утримання цих людей під вартою, про ненадання медичної допомоги у слідчих ізоляторах – не лише відомим особам, але й пересічним українцям», – каже член журі.

Отримати коментар щодо присудження антипремії в адміністрації Президента, попри численні спроби Радіо Свобода не вдалося. Правозахисники ж збираються послати «Золотий будяк» і диплом на Банкову кур’єром.

За словами Марини Говорухіної з Української гельсінської спілки, про присудження антипремії організатори повідомляють усім номінантам, але ніхто з них на церемонію вручення не приходить, а говорити про «Будяк» зазвичай відмовляються.

«Нам би дуже хотілося, щоб хтось із лауреатів та номінантів прийшов і отримав цього будяка. Жодного разу таке не сталося, але ми з року в рік на це сподіваємося», – зауважила Говорухіна.

«Будяк діє!»

Незважаючи на це, організатори антипремії стверджують, що «Будяк» таки діє. Так, лише подання кандидатури херсонського голови Володимира Сальдо на розгляд журі позитивно вплинуло на його співпрацю з громадськими організаціями міста. До того він не хотів проводити громадські слухання на важливі для міста теми, розповідає Дементій Білий, голова херсонської обласної організації Комітету виборців України.

«Його номінували херсонські активісти за непрозорість його діяльності на посаді, за відмову проводити громадські слухання та обговорення. Щойно номінували – він зібрав громадськість, запропонував, щоб йому розповіли, як проводити слухання і відзвітував про свою діяльність. Навіть сурдоперекладача за вимогою громадськістю на звіт мера запросили!».

Претендентів на антизвання може висунути кожен – щороку для заявок відкривається спеціальний інтернет-форум. Переможців обирає журі за участі правозахисних та громадських організацій.

Раніше антипремію «Будяк року» давали колишньому президентові Віктору Ющенкові, екс-міністрові внутрішніх справ Юрію Луценкові, меру Києва Леоніду Черновецькому.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG